Assisen Henegouwen: Proces tegen Marjorie Leclercq gaat op 8 maart van start

Bron © BELGA

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het assisenproces van de 44-jarige Marjorie Leclercq gaat donderdag van start met de uitloting van de jury. Leclercq staat terecht voor opzettelijke brandstichting in het huis van haar buurvrouw Patricia Allemeersch, die daarbij om het leven kwam. De feiten vonden plaats op 12 november 2017 in Jemappes.

Op zondagavond 12 november 2017 iets voor 21 uur werden de hulpdiensten opgeroepen voor een brand in een huis in Jemappes. In het gebouw werd het levenloze lichaam van Patricia Allemeersch aangetroffen. De hulpdiensten werden verwittigd door haar buurvrouw Marjorie Leclercq, die aangaf dat haar buurvrouw depressief was en herhaaldelijke keren had aangegeven uit het leven te willen stappen. Niemand in de directe omgeving van Allemeersch hechtte echter geloof aan de hypothese, zeker aangezien ze bang was voor vuur nadat een van haar vrienden tijdens een brand was omgekomen.

Uit het forensisch onderzoek bleek dat Allemeersch nog in leven was toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen. Op de plaats delict werden bovendien verschillende brandhaarden ontdekt en vond de branddeskundige ook sporen van een brandversneller.

In januari 2018 ontdekten de speurders verdachte transacties op de rekening van het slachtoffer die dateerden van net voor de brand. Een deel van haar tegoeden was overgeschreven op de rekening van Marjorie Leclercq, die daarop werd gearresteerd.

Verdachte transacties

Naast de dodelijke brandstichting staat Leclercq voor het hof van assisen in Bergen ook terecht voor valsheid in geschrifte, diefstal, internetfraude en misbruik van vertrouwen. Leclercq bekende de bankkaart van haar buurvrouw te hebben gebruikt, wat ze eerder ook al bij andere slachtoffers had gedaan.

Leclercq had geen strafblad op het ogenblik van de feiten, maar was wel gekend bij de politie wegens valsheid in geschrifte, diefstal en frauduleus gebruik van bankkaarten.

De zaak wordt vanaf maandag 8 maart ten gronde gepleit.

AANGERADEN