Nieuwe Studio 100-spektakelmusical op komst: ‘Red Star Line’

Een van de schepen van Red Star Line Foto: © VRT - Off World

Studio 100 heeft de opvolger van spektakelmusical ‘40-45’ bekendgemaakt: ‘Red Star Line’, over de rederij die mensen eind de negentiende eeuw op weg hielp naar ‘the American dream’. De eerder aangekondigde voorstelling ‘Boudewijn’ zit momenteel in de ijskast. “Het creatief concept daarvan staat nog niet op punt.”

Eind negentiende eeuw kende Europa een grote volksverhuizing, waarbij talloze gelukszoekers the American dream gingen najagen. Antwerpen was daarbij een van de cruciale vertrekpunten. In het bijzonder rederij Red Star Line speelde een grote rol in het transport richting Noord-Amerika. In 2013 opende op het Antwerpse Eilandje zelfs een Red Star Line-museum, op de plek waar vroeger de schepen vertrokken. Daarover gaat Studio 100 nu dus een nieuwe spektakelmusical maken. De productie zal in nauwe samenwerking met het museum en de stad Antwerpen gebeuren.

“Na het succes van Daens, 14-18 en 40-45 ben ik heel fier dat we met Studio 100 een nieuwe traditie hebben kunnen uitbouwen van grote, epische verhalen van bij ons. Verhalen die ons raken en die we telkens weer op een grensverleggende manier proberen te vertellen”, zegt topman Gert Verhulst. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA): “We zijn zeer opgetogen dat Studio 100 deze boeiende tijd bij een nog breder publiek wil bekendmaken.”

Koning Boudewijn

Voorloper 40-45 verkocht al ruim 750.000 kaartjes, en als er versoepelingen komen, worden de shows in het Studio 100 Pop-up Theaterin Puurs nog eens hervat. Wanneer Red Star Line in première zal gaan, is nog niet bekend.

Opvallend genoeg was eerder al een andere opvolger voor 40-45 aangekondigd. Boudewijn zou een deel van het leven belichten van koning Boudewijn, die in 1993 overleed, maar die musical komt er voorlopig niet. “Het creatieve concept van die voorstelling staat momenteel nog niet op punt. Toen het verhaal van de Red Star Line voorbijkwam, was er meteen een enthousiasme dat de ontwikkeling in een stroomversnelling bracht”, klinkt het bij Studio 100.

Door Imani Verstappen en Benjamin Praet
AANGERADEN