Betoging in Brussel tegen sluiting van NMBS-loketten

 ©  BELGA

Een zestigtal mensen heeft woensdagochtend in Brussel betoogd tegen de sluiting van een derde van de NMBS-loketten. Dat meldt de politie Brussel-Elsene. De betogers vertrokken aan het centraal station en trokken naar het kantoor van Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit. Woensdagnamiddag staan op andere plaatsen in het land ook acties gepland.

Bron: BELGA

Vakbondslui van de ACOD en het ACV hadden reizigers gesensibiliseerd en hen aangemoedigd om woensdagochtend tussen 8.30 en 9.45 uur zo veel mogelijk de loketten te gebruiken in de stations Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid.

De demonstranten verzamelden zich vervolgens in de hal van het centraal station en vertrokken in groep naar het kabinet van Georges Gilkinet (Ecolo), waar aan de ingang een bord met “Ministerie van gesloten loketten” was opgehangen. De groep had ook spandoeken en borden mee met daarop slogans zoals “Gesloten loketten = reizigers in de kou”.

Tijdens de betoging was ook een delegatie van de ngo Greenpeace aanwezig. Zij roepen op om de beslissing om de loketten te sluiten op te schorten. “Minister Gilkinet wil in het komende jaar het debat voeren over een nieuw contract, met een geldigheidsduur van 10 jaar. De toekomst van het spoor en ons openbaar vervoer in het komende decennium zal hierdoor in grote mate worden bepaald”, aldus Elodie Mertz van Greenpeace. “Het is ontnuchterend dat de beslissing om de loketten te sluiten nu genomen wordt. De aanwezigheid van personeel is erg belangrijk om te kunnen reizen.”

De raad van bestuur van de NMBS kondigde begin februari de sluiting aan van 44 loketten in kleinere stations, daarnaast wordt er ook geknipt in de openingsuren van 37 andere loketten. Door de sluiting verdwijnen 77 jobs, maar harde ontslagen vallen er niet. Volgens de vakbond ACOD Spoor worden gepensioneerden niet langer vervangen, commerciële bedienden worden overgeplaatst naar andere diensten.

Aangeboden door onze partners