Vrachtwagen geramd door goederentrein: chauffeur overleden, materiële schade enorm

Brugge -

Woensdagavond werd een vrachtwagen geladen met wagens geramd door een goederentrein langs de Margaretha Van Oostenrijkstraat in Dudzele. De Oekraïense chauffeur (55) liet het leven door de klap. De materiële schade was erg groot: de treinsporen lagen bezaaid met bestelwagens. De mist speelde mogelijk een rol.

Enkele dagen geleden vond al een ongeval plaats op een overweg langs de Margaretha Van Oostenrijkstraat, al was dan toen eerder klein bier. Het ging enkel om materiële schade. Woensdagavond was de tol enkele honderden meters verder een pak zwaarder. Op een overweg in Dudzele werd een oplegger met wagens geramd door een aanstormende goederentrein omstreeks 19 uur.

Mogelijk speelde de mist gekoppeld aan de duisternis een rol bij het zware ongeval. Slagbomen waren er op de plaats van het ongeval niet, waardoor de vrachtwagenchauffeur mogelijk het waarschuwingslicht niet voldoende gezien had, al is dat nog niet zeker.

Machinist bevrijd

De Oekraïense man reed over de sporen toen de trein aanstormde en stierf ter plaatse. “De omstandigheden van het ongeval worden momenteel onderzocht”, klonk het bij spoorwegbeheerder Infrabel. Daar bevestigde men het ongeval zonder extra commentaar.

De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. In eerste instantie werd ook nog gevreesd voor gevaarlijke stoffen in de wagons van de goederentrein, waardoor de brandweer ook tussenbeide moest komen. De machinist van de trein kon uit zijn cabine bevrijd worden.

Bovenleidingen beschadigd

De materiële schade was enorm. De oplegger vervoerde bestelwagens, en die lagen door de klap verspreid over de treinsporen. Ook de bovenleidingen en masten raakten over tientallen meters zwaar beschadigd. Het onderzoeken van het ongeval is ook niet bepaald eenvoudig door de omstandigheden: de overweg ligt op een donkere uithoek langs de A11.

“Er zijn geen extra gewonden opgedoken. De vrachtwagenchauffeur is het enige slachtoffer”, klonk het bij Hulpverleningszone 1. “Momenteel wordt onderzocht hoe het ongeval is kunnen gebeuren.” De Margaretha Van Oostenrijkstraat bleef daarom nog de hele avond afgesloten.

Door Junior Verbeeke en Tim Lescrauwaet
AANGERADEN