Minstens twintig migranten verdronken voor Djibouti nadat smokkelaars hen in zee gooien

Bron © BELGA

Foto: AFP

Minstens 20 migranten zijn woensdag omgekomen, nadat smokkelaars tientallen personen in de zee hadden gegooid tussen Djibouti en Jemen. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie.

“De overlevenden denken dat minstens twintig personen om het leven zijn gekomen”, zegt IOM-woordvoerder Yvonne Ndege. “Sommigen zijn nog altijd vermist. Vijf lichamen werden teruggevonden aan de kust van Djibouti.

Overlevenden die door de IOM verzorgd werden in de stad Obock in Djibouti, getuigden dat ze met minstens 200 migranten opeengepakt zaten in hun boot, die woensdagochtend vertrokken was uit Djibouti. “Een half uur na vertrek dwongen de mensensmokkelaars ongeveer 80 personen om in het water te springen”, zegt de IOM in een persbericht dat donderdag werd uitgestuurd. Slechts 60 personen hebben de oever bereikt, zegt Ndege.

“We werken nauw samen met de Djiboutiaanse autoriteiten om migranten te helpen, maar de tragedie van woensdag is bijkomend bewijs dat criminelen uit hebzucht personen blijven uitbuiten die er alles aan willen doen om hun levensomstandigheden te verbeteren, ongeacht de gevolgen”, zegt Stéphanie Daviot, verantwoordelijke van de IOM in Djibouti.

Derde incident in zes maanden

In de zeestraat van Bab el-Mandeb, die Djibouti en Jemen scheidt, vindt in beide richtingen migranten- en vluchtelingensmokkel plaats. Jemenieten ontvluchten er de oorlog en Afrikanen proberen er het Arabische schiereiland te bereiken. Het gaat om het derde vergelijkbare incident in zes maanden tijd, zegt de IOM. In oktober vorig jaar overleden acht Ethiopische migranten in gelijkaardige omstandigheden en twaalf anderen raakten vermist.

Elk jaar reizen vele duizenden jonge Afrikanen naar Djibouti om de oversteek naar Jemen te maken, in de hoop een betere toekomst op te bouwen in een van de Golfstaten. Het aantal reizigers is door de coronapandemie flink afgenomen, blijkt uit cijfers van de IOM. Vorig jaar maakten 37.500 migranten de oversteek, terwijl dat er een jaar eerder 138.000 waren.

Door jvh
AANGERADEN