Graffitikunstenaar Banksy claimt nieuw kunstwerk in opvallende video

Graffitikunstenaar Banksy heeft een nieuw kunstwerk op de muur van een voormalige gevangenis in Reading, Verenigd Koninkrijk als het zijne geclaimd. Dat deed hij donderdag in een Instagramvideo.

De Instagramvideo toont hoe Banksy ‘s nachts, enkel verlicht door een hoofdlamp, het kunstwerk aanbrengt op de gevangenismuur van Reading Gaol. De muurschildering beeldt een gevangene af die met behulp van lakens geknoopt aan een typemachine de gevangenismuur over klautert. Banksy noemde het werk “Create escape”.

De Instagramvideo bevat televisiebeelden van “The joy of painting”, het programma waarin de Amerikaanse schilder Bob Ross zijn volk leerde schilderen. De voice-over sampelt uitspraken van Ross over de beelden van Banksy. Zo lijkt het alsof Ross uitlegt hoe Banksy te werk gaat, net zoals hij in zijn eigen programma uitlegde hoe hij zelf schilderde. “Voor mij representeert schilderen vrijheid”, klinkt het uit Ross’ mond, terwijl de camera uitzoomt en de muurschildering voor het eerst volledig in beeld komt.

Reading Gaol werd als gevangenis in gebruik genomen in 1844 en sloot de deuren in 2014. De schrijver Oscar Wilde is een van zijn bekendste gedetineerden: na zijn vrijlating schreef hij het gedicht “The ballad of Reading Gaol”.

Er wordt al enkele jaren campagne gevoerd om de voormalige gevangenis, die beschermd wordt door Britse erfgoedregels, om te bouwen tot een kunstencentrum. Toen het ministerie van Justitie vorige jaar met een projectontwikkelaar onderhandelde, leefde de angst dat de gevangenis plaats zou maken voor appartementen, maar die deal ging uiteindelijk niet door, aldus Berkshire Live. 

bekijk ook

Maakte Banksy nieuw kunstwerk op gevangenismuur?

Mogelijk nieuwe muurschildering Banksy opgedoken in Bristol

(belga)

Meer videos

Vrachtwagenchauffeur komt in heel benarde situatie terecht nadat gps hem te smal bergweggetje instuurt

Ongeduldige bestuurder kan niet parallel parkeren maar komt met originele oplossing op de proppen

Man is "te ziek" voor gezinsuitstapje maar plots krijgt echtgenote melding van deurbelcamera: "Binnenkort is hij mijn ex"

Olga Leyers deelt grote miskoop van zus Ella: "Er is hier precies iets verbrand"

Oude vrouw helpt verdwaalde zwaan op brug terug in rivier: "Onderschat nooit een oma in een heel grote jas"

Nu in het nieuws