Bestormer Capitool heeft driftbui in rechtbank: “Niet eerlijk”

 

 ©  EPA-EFE

Richard Barnett wordt ervan beschuldigd tijdens de bestorming van het Capitool ingebroken te hebben in het kantoor van Nancy Pelosi, voorzitster van het Huis van Afgevaardigden. Tijdens een virtuele hoorzitting donderdag, schreeuwde de man volgens The New York Times dat het “niet eerlijk” is dat hij nog steeds in de gevangenis zit.

cevt

Het is een van de bekendste foto’s van de bestorming van het Capitool op 6 januari: je ziet de zestigjarige Barnett zelfvoldaan zitten in het kantoor van Pelosi, met een van zijn voeten op haar bureau. Aan zijn riem hangt een verdovingsgeweer dat voor rundvee gebruikt wordt.

Twee dagen na de foto werd de man uit Arkansas gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd ingebroken te hebben in het kantoor van Pelosi en post van haar te hebben gestolen. Twee maanden na de bestorming zit hij nog steeds in de cel. Tijdens een hoorzitting, die virtueel plaatsvond omwille van de coronapandemie, maakte hij in een driftbui duidelijk dat hij dat “oneerlijk” vond. Volgens The New York Times riep hij dat naar zowel de rechter als naar zijn advocaten.

LEES OOK. FBI heeft meer dan 400 verdachten in vizier na bestorming Capitool

Barnett probeert al sinds zijn arrestatie tevergeefs vrij te komen in afwachting van zijn proces. Toen de rechter de volgende hoorzitting vastlegde in mei, was het geduld van Barnett op. Hij riep uit dat hij niet “nog eens een maand” in de gevangenis kon blijven.

“Ze rekken dit uit”, schreeuwde hij. “Alle anderen laten ze wel vrij!” De gemoederen zaten zo hoog dat een korte pauze nodig was. Toen de hoorzitting hervat werd, zei de rechter dat hij een nieuw verzoek tot vrijlating zou overwegen indien de advocaten van Barnett dit indienen.

Een van de advocaten van Barnett liet zich na de hoorzitting aan USA Today ontvallen dat zijn client volgens hem nog in de gevangenis zit door de beruchte foto. “Zonder die foto zou hij op dit moment vrij zijn.”

Nieuwe bestorming

De capitoolpolitie vreesde overigens dat er donderdag opnieuw een bestorming van het Capitool zou plaatsvinden. Het verplichtte een zitting van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden af te gelasten.

De Amerikaanse QAnon-samenzweringstheorieën hebben immers ingang gevonden bij radicale Trumpsupporters. Overtuigd door QAnon verwachtten velen van hen dat voormalig president Trump opnieuw ingewijd wordt op 4 maart. “Als dat niet zo is, zouden sommigen van ons weleens het heft in eigen handen durven nemen”, klonk het onder meer op sociale media.

LEES OOK. Plan om Capitool te bestormen ontdekt: militiegroep gelooft dat Trump vandaag weer president wordt

Uiteindelijk gebeurde er op de dag zelf niets noemenswaardig. Het Capitool was erg beveiligd en “extremistische influencers en organisaties hebben hun volgers actief ontmoedigd iets te ondernemen op die datum”, aldus Jared Holt, een Amerikaans onderzoeker die zich bezighoudt met binnenlands extremisme, aan VOX.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten