Paus haalt uit naar “waanzinnige barbaarsheid” van Islamitische Staat

Bron © BELGA

Foto: AFP

Paus Franciscus heeft vrijdag in Bagdad uitgehaald naar de “waanzinnige barbaarsheid” van terreurorganisatie Islamitische Staat in 2014 tegen de jezidische minderheid in Irak.

“Ik kan niet anders dan eraan te herinneren dat ten gevolge van hun religieuze geaardheid de identiteit en het voortbestaan van de jezidi’s werd bedreigd”, aldus de Argentijn, die hen “onschuldige slachtoffers van waanzinnige en onmenselijke barbaarheid” noemde.

“Dat de wapens zwijgen, dat er een limiet komt op hun verspreiding, hier en overal”, zei de leider van de rooms-katholieke Kerk. “Dat er een einde komt aan de partijdige belangen, aan buitenlandse belangen die geen interesse voor de lokale bevolking hebben. Genoeg geweld, extremisme, facties en onverdraagzaamheid”, zei Franciscus tijdens het eerst bezoek van een paus aan Irak.

Hij riep op te strijden “tegen de plaag van de corruptie, machtsmisbruik en onwettigheid”. “Tegelijk moet men gerechtigheid opbouwen, de oprechtheid en transparantie laten toenemen en de instellingen versterken”, meende de paus.

Hij pleitte ervoor dat christenen ook kunnen deelnemen aan het openbare leven in Irak. “Niemand mag als een tweederangsburger worden aanzien”, aldus Franciscus. “Het is hoogstnodig ervoor te zorgen dat alle politieke, sociale en religieuze groepen kunnen deelnemen” aan het openbare leven en dat “de fundamentele rechten van alle burgers gegarandeerd zijn.”

De Iraakse president Barham Saleh verwelkomde de paus als een “geapprecieerde genodigde”, terwijl de kerkleider zei “lange tijd te hebben verlangd” naar zijn bezoek.

Door jvh
AANGERADEN