Grotere buitenbubbel, meer mensen op uitvaarten en perspectief voor cultuur en horeca: dit heeft het Overlegcomité beslist

Een week nadat beslist werd om door de alarmerende cijfers de coronamaatregelen in ons land te behouden, heeft het Overlegcomité toch beslist een reeks versoepelingen door te voeren. Er werd onder meer beslist dat we buiten vanaf maandag tien in plaats van vier mensen mogen ontmoeten in de zogenaamde buitenbubbel en dat de horeca op 1 mei mag heropenen. Een overzicht van de beslissingen.

“Vorige vrijdag heeft het Overlegcomité beslist een time-out in te lassen omdat we cijfers kregen die ons deden twijfelen of we aan het begin stonden van een exponentieel stijgende curve van de ziekenhuisopnames”, zei premier Alexander De Croo op de persconferentie na het Overlegcomité. Die duurde veel langer dan vorige week, toen al na anderhalf uur gestopt werd. “Vandaag weten we dat we de situatie onder controle kunnen houden. We beseffen dat er na maandenlang aangehouden inspanningen nood is aan perspectief en maatregelen die zo veilig mogelijk zijn. Er is een mentale en fysieke nood. Daarom gaan we buiten meer toelaten, maar we drukken er wel op dat het belangrijk is om de basisregels te blijven respecteren.”

Dit werd beslist:

Grotere buitenbubbel, meer mensen op uitvaarten en perspectief voor cultuur en horeca: dit heeft het Overlegcomité beslist

De buitenbubbel wordt zoals verwacht vergroot. Vanaf maandag 8 maart is toegestaan om buiten met tien personen samen te komen, waar dat tot nu – en ook dit weekend nog – vier personen waren. In die buitenbubbel moeten wel de regels van social distancing en het dragen van een mondmasker gerespecteerd worden. “Zo creëren we meer verbondenheid, die nodig is na de voorbije maanden.”

Op erediensten mogen vanaf 8 maart 50 personen aanwezig zijn. Het gaat om maximum 1 persoon per 10 vierkante meter.

Vanaf 8 maart kunnen fotografen ook mensen ontvangen: maximaal 1 consument per 10 vierkante meter, wonend onder hetzelfde dak.

Privé-sauna’s mogen dan ook openen voor personen die onder hetzelfde dak wonen. Jacuzzi’s, stoomcabines en hammams zullen daarbij niet toegankelijk zijn.

Vanaf 15 maart zijn in het lager en middelbaar onderwijs weer schooluitstappen van één dag toegelaten. Kwetsbare groepen mogen weer voltijds contactonderwijs organiseren en in het hoger onderwijs zou één dag per week contactonderwijs toegelaten worden.

Grotere buitenbubbel, meer mensen op uitvaarten en perspectief voor cultuur en horeca: dit heeft het Overlegcomité beslist

Vanaf april geldt een “buitenplan”, zegt De Croo. Afhankelijk van de cijfers kunnen dan weer georganiseerde buitenactiviteiten plaatsvinden met tien personen, zoals niet-professionele sporttrainingen.

Cultuurevenementen mogen buiten ook weer vanaf 1 april, met maximum 50 aanwezigen.

Ook pretparken openen opnieuw de deuren op 1 april.

Leerlingen in het lager en middelbaar onderwijs kunnen na de paasvakantie elke dag naar de klas.

Kinderen en jongeren tot 19 jaar krijgen meer vrijheid in de paasvakantie – van 5 tot 18 april – om bijvoorbeeld deel te nemen aan jeugdkampen. Die georganiseerde kampen en activiteiten zullen dan kunnen met maximum 25 personen.

Het reisverbod blijft gelden tot 19 april, de dag na de paasvakantie. Er komt wel wat speelruimte: als de verschillende gewesten hun quarantainecontroles op orde hebben, zou het afschaffen van het reisverbod weer overwogen kunnen worden.

Er werd ook vooruitgeblikt naar mei. Daar zal breed ingezet worden op sneltesten, en de verwachting is dat die zowel binnen als buiten meer mogelijk moeten maken. Dat geldt onder meer voor cafés en restaurants, winkels, markten, sport en jeugdwerk. “De horeca zal op 1 mei de deuren weer kunnen openen, als alles goed gaat natuurlijk”, zei Vlaams minister-president Jan Jambon.

Grotere buitenbubbel, meer mensen op uitvaarten en perspectief voor cultuur en horeca: dit heeft het Overlegcomité beslist

De avondklok vanaf middernacht blijft behouden en de kotbubbel komt er voorlopig niet. Eind maart zal een nieuw Overlegcomité plaatsvinden.

Door gjs, agy, hh, jvh
MEER OVER HET CORONAVIRUS