DAG 8. Zo krijg je je snijplanken helemaal proper

Foto: Shutterstock

De grote lenteschoonmaak hoeft geen saaie opdracht te zijn en al helemaal geen huizenhoge taak waar de moed je bij in de schoenen zakt. Onze huishoudexpert Zamarra Kok deelt de taken netjes op en leidt je met nuttige tips in drie weken naar een kraaknette woonst.

Koken is zoveel fijner met schone keukenspullen. Een kunststof snijplank kan lelijk verkleuren onder invloed van gekleurde etenswaren zoals tomaat, kerrie of granaatappel. Schrobben met een schuurmiddel is niet aan te raden, omdat dit kleine krasjes veroorzaakt in de snijplank, waar bacteriën in kunnen groeien. Wat wel werkt, is schoonmaken met citroen. Deze citrusvrucht bevat een stofje, dat onder invloed van (zon)licht een blekende werking heeft. Knijp het sap van een halve citroen uit over de snijplank en leg hem buiten in de zon. Minstens een uur, liever nog de hele dag, tot de verkleuring verdwenen is. Bij zeer donkere of oude vlekken kan het nodig zijn om de behandeling nog een keer te herhalen. Of in plaats van citroensap waterstofperoxide te gebruiken (verkrijgbaar bij de drogist). Was de snijplank tot slot met heet water en wat afwasmiddel.

AANGERADEN