Ook in Nederland mogen kinderen vragen stellen aan naakte gasten op tv: “Potloodventerij”

Foto: NPO/Radio 1

De Nederlandse openbare omroep lanceert net zoals zijn Deense collega’s een tv-programma waarin kinderen vragen stellen aan volwassen mensen die naakt zijn. Conservatieve politici reageren bijzonder ontstemd. “Dit is in strijd met de goede zeden.”

In het programma ‘Gewoon. Bloot.’ vraagt een groep kinderen tussen tien en twaalf jaar, begeleid door een presentator, “vijf doodgewone mensen” het hemd van het lijf. Letterlijk dan, want die volwassen gasten zijn wel poedelnaakt. Met het programma moeten kinderen weer ontdekken wat echt en normaal is, vindt omroep NTR, de educatieve poot van de openbare Nederlandse televisieomroep. “Op Instagram, Snapchat en TikTok lijkt iedereen immer perfect. Veel mensen gebruiken filters, make-up of gaan zelfs onder het mes om er beter uit te zien.”

Niet alleen sociale media zijn een probleem, maar ook reclames. “Het beeld dat daarin wordt neergezet is vaak gemanipuleerd en toont niet hoe een lijf er in het echt uitziet. Dat heeft impact op de manier waarop kinderen zichzelf zien en het ideaalbeeld dat ze hebben”, luidt het.

Volgens de omroep blijkt uit onderzoek dat jongeren een positiever zelfbeeld krijgen als ze vaker blote lichamen van gewone mensen zien. “Er worden toch wel directe vragen gesteld. Hoe komt het dat een piemel groter of kleiner is. Ikzelf heb een piercing door mijn penis. Nou, daar werden wel vragen over gesteld”, vertelde deelnemer Gerben Bakker bij Radio 1.

Het programma wordt geproduceerd door Warner Bros, in samenwerking met een Nederlands kenniscentrum over seksualiteit. De mosterd werd echter duidelijk gehaald in Denemarken, waar het gelijkaardige programma ‘Ultra strips down’ van de Deense openbare omroep op heel wat kritiek onthaald werd.

LEES OOK. Ophef over tv-programma dat naakte lichamen toont aan kinderen: “Walgelijk”

En ook in Nederland komen er ontstemde reacties, vooral van conservatieve politici. “Dit is schending van de eerbaarheid en in strijd met de goede zeden”, laat de religieus geïnspireerde SGP weten. De partij wil een reeks vragen stellen in de Kamer. “Gadverdamme”, luidt het dan weer bij Thierry Baudet. “Kinderen op tv lekker vragen laten stellen aan een naakte man met een penis-piercing. De publieke omroep schurkt hiermee aan tegen het promoten van pedofilie. Seksualisering van kinderen. Potloodventerij.”

AANGERADEN