Veiligheidsagent houdt Amanda Gorman tegen “omdat ze er verdacht uitziet”

Foto: AP

Toen Amanda Gorman, de jonge vrouw die wereldberoemd werd met haar gedicht “The hill we climb”, vrijdagavond huiswaarts wandelde, werd ze gevolgd en gecontroleerd door een veiligheidsagent. Het is moeilijk dat los te zien van haar zwarte huidskleur.

“Dit is de realiteit voor zwarte jonge vrouwen: Het ene moment ben je een icoon, het volgende een bedreiging”, tweet de dichteres die de harten van de Amerikanen stal op de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden en als eerste poëet optrad op de Superbowl.

Toen ze vrijdagavond naar huis wandelde, volgde een veiligheidsagent haar een tijd, aldus Gorman. Bij aankomst aan het appartementsgebouw waar ze woont vroeg hij haar of ze kon bewijzen dat ze daar woonde. “Ik toonde mijn sleutels en liet mezelf binnen in het gebouw”, getuigt de dichteres.

Daarop ging de veiligheidsagent weer weg. “Zonder verontschuldigingen”, aldus een verbouwereerde Gorman. Reacties op sociale media zeggen dat het incident aanduidt hoe diep racisme en raciale profilering ingebed zit in de Amerikaanse cultuur.

Door dc
AANGERADEN