Mathieu van der Poel over zijn fiets en waarom hij “schrok” van grindstroken Strade Bianche: “Er maken meer dan drie renners kans”

 

 ©  BELGA

Mathieu van der Poel is een van de drie topfavorieten voor winst in de Strade Bianche, naast Wout van Aert en Julian Alaphilippe. Maar zelf rekent hij er daar nog enkele anderen bij.

Vincent Van Genechten

Volg de Strade Bianche hier LIVE van start tot finish!

“Het is heel speciaal hier”, aldus Van der Poel. “De grindwegen zijn zoals ze zouden moeten zijn: een voorbeeld voor andere koersen die grindwegen in hun parcours steken. Ik weet niet of dit een uitgelezen kans is voor mij. Veel mensen onderschatten het klimwerk dat hier ook moet gebeuren. De koers is bekend geworden door de grindstroken, maar de hoogtemeters zijn niet te onderschatten. Het is ook heel moeilijk in te schatten door renners die je in klassiekers niet heel vaak tegenkomt. Zoals Pogacar en Bernal, die hier ook heel ver kunnen geraken. Of Bauke Mollema. Die hou ik dus zeker in de gaten, net als Alaphilippe. Ik denk dus niet dat hier maar drie renners kunnen winnen. Er maken veel renners kans. De sterkste wint hier sowieso. Het is alleen te hopen dat je gespaard blijft van lekke banden.”

Volgens Van der Poel liggen de grindstroken er ook anders bij dan vorig jaar. “Er ligt zeer weinig grind op de stroken”, zegt de Nederlandse kampioen. “Sommigen zien er zelfs uit als een slechte asfaltweg. Dat maakt dus een groot verschil en daarvan waren we best geschrokken. Dat is ook in het voordeel van jongens die minder goed zijn en klimmers die bewezen hebben dat ze in goeden doen zijn. Daar wordt te weinig over gesproken. Ik voel me zelf wel goed, maar elk moment is hier gevaarlijk. Cruciaal is de aanloop naar de strook van Sante Maria en de strook zelf natuurlijk. Of ik vroeg solo ga geen? Nee, daarvoor zijn hier teveel goeie renners en is de finale te zwaar.”

LEES OOK. Recordhouder Fabian Cancellara over de Grote Drie in de Strade Bianche: “Er is geen topfavoriet, ze zijn het alle drie”

LEES OOK. Onze Sterren voor Strade Bianche 2021. Wie klopt Wout van Aert (al is de tegenstand groot)

Op welke fiets rijdt Van der Poel trouwens na zijn stuurbreuk in Le Samyn? “Op dezelfde. Ze hebben alleen het stuur en de vork vervangen. Ik heb mij ook nooit onveilig gevoeld of zo. Ik heb meer dan een jaar niks gevoeld en ik heb ook al van andere fietsen carbonsturen zien breken. Dat kan gebeuren na een impact. Het was dus waarschijnlijk een samenloop van omstandigheden.”

 

 ©  BELGA

“Heel mooi om nummer één op te spelden”

Wout van Aert start met het rugnummer één. “Het is heel mooi om dit nummer op te spelden. Ik denk dan terug aan vorig jaar. Ik kom gewoon heel graag naar hier. Mijn zinnen staan op deze koers maar ik wil een lange periode goed te zijn. Vandaag denk ik alleen aan deze koers. Het is geen typische klimmerskoers. Ik heb bewezen dat het kan. Ik mik op het hoogste straks maar het hangt van de koerssituatie af of ik met minder tevreden moet zijn.”

Greg Van Avermaet (AG2R - Citroën Team) staat zoals steeds met ambitie aan de start. In 2017 (na Kwiatkowski) en 2015 (na Stybar) werd onze landgenoot al een keer tweede.

“Jongens als Fuglsang, Pogacar en Bernal zijn naar hier afgezakt omdat ook de klimmers hier kunnen winnen. Ik ben wel blij dat Wout van Aert vorig jaar gewonnen heeft omdat er toch een coureur van meer dan 75 km op het podium staat. Het is een combinatie van een goede klassieke coureur en een klimmer die hier kan winnen. Dit is een eerlijke wedstrijd. Wie wint straks kan met een fiets rijden en is een kampioen. Anders kom je hier niet op het podium. Naast de drie favorieten moet je Pogacar en Bernal zeker niet onderschatten.”

LEES OOK

Nu in het nieuws