Ikea-baas vreest dat de prijzen wereldwijd zullen stijgen

Themabeeld Foto: BELGA

De baas van Ikea vreest dat door de mondiale spanningen de handelsprijzen wereldwijd zullen stijgen. Veel landen hebben de afgelopen jaren nieuwe tarieven en invoerbeperkingen opgelegd. En dat is “normaal gesproken niet ten voordele van de man in de straat”, zo zegt Jesper Brodin, CEO van de Ingka Group, de holdingmaatschappij van de Zweedse meubelgigant, aan de BBC.

De stijging van importtaksen heeft niet alleen met de coronapandemie te maken, zo vertelt hij. De trend tekende zich daarvoor al af, onder voormalig president Donald Trump, met zijn America First-principe.

Ook India en de regering van Narendra Modi heeft de importtaksen opgedreven, waardoor Ikea moeilijker de concurrentie kan aan gaan met lokale bedrijven. Ikea heet immers miljarden geïnvesteerd in dat land. De Zweden hebben er grootste uitbreidingsplannen. Het merendeel van de producten die het daar verkoopt - van meubels tot keukengerei- worden echter geïmporteerd.

“Dat betekent dat de kosten voor een product zullen stijgen. En daarover is er wereldwijd bezorgdheid”, aldus Brodin. Wellicht ook omdat de oplopende kosten op termijn zullen doorgerekend worden aan de klanten.

AANGERADEN