Het mysterie van de uitslag van de Strade Bianche: waarom waren er even twee nummers zeventien en achttien?

Archiefbeeld Davide Ballerini. 

Archiefbeeld Davide Ballerini. ©  Foto Marc Van Hecke

Waren het er nu 118 of 120? De definitieve uitslag van de Strade Bianche liet een tijdje op zich wachten. Uiteindelijk bleken 118 renners de finish in Siena te hebben gehaald. Al zorgden Davide Ballerini (Deceuninck - Quick-Step) en Samuele Rivi (EOLO-Kometa) even voor een mysterie.

Vincent Van Genechten

De winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad werd in het eerste officieuze klassement als zeventiende geplaatst, op 5’12” van winnaar Mathieu van der Poel. Rivi, eerder een nobele onbekende van de ploeg van Ivan Basso en Alberto Contador, kwam in dezelfde tijd binnen als achttiende.

Een best geweldige uitslag voor Rivi, maar zijn ploeg kwam niet veel later met een tweet. “Er kwamen veel felicitaties binnen voor de topprestatie van Samuele Rivi. Het klopt, hij reed een geweldige wedstrijd vandaag. Maar spijtig genoeg is de 18de plaats die hem werd toegekend een fout.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het was sowieso al vreemd dat er twee nummers zeventien en twee nummers achttien waren in de uitslag op de website van de Italiaanse klassieker. Bij ProCyclingStats pasten ze hun uitslag dan ook aan door Ballerini en Rivi als ‘DNF’ te zetten, niet gefinisht dus. Ook Deceuninck - Quick-Step zelf zette Ballerini als ‘DNF’.

De reden van de verwarring? De Italianen stapten drie grindstroken voor het einde af en trokken via een andere weg richting Siena, op zoek naar de teambussen. Daarbij passeerden ze de finishlijn, waardoor hun transponders hen uiteraard opnamen in de uitslag. Onterecht, zo blijkt.

 

LEES OOK

Nu in het nieuws