Livestream als soelaas voor het verlengde verlangen
De Gevleugelden in de Cultuuragenda van de Gentenaar
Frederik Sioen kon het vrijdag niet opbrengen om een brede glimlach open te trekken toen een VRT-journalist hem om een reactie vroeg over de versoepelingsmaatregelen. Als woordvoerder van de crisiscel cultuur had hij op donderdag nog een persbericht rondgestuurd met de mededeling dat de cultuursector er klaar voor was en zichzelf een datum had vooropgesteld om opnieuw geheel coronaveilig aan de slag te gaan: 15 april. Niet dus. Vanaf 1 april mogen er wel culturele activiteiten plaats vinden, maar enkel buiten, niet in de zalen, en dan nog met een beperking tot 50 personen. “Niet rendabel”, aldus Frederik Sioen. Zo blijven we gedoemd om nog een tijdlang een houvast te zoeken aan het verlangen. Toch een selectie van wat de cultuurmakers in Gent deze week serveren.
Release debuutalbum De Gevleugelden met ‘Het was een eer‘maandag 8 maart
Het duurde maar liefst twee jaar vooraleer het album van De Gevleugelden klaar was, meteen het eerste album met eigen materiaal van singer-songwriter Jonas Cole. Met Klaas Tomme als producer (Isolde Lasoen, Jeroen Swinnen, Geoffrey Burton, Ronny Mosuse, Embracingfranki, Jasper Maekelberg …) vond Cole de weg naar meerstemmige Nederlandstalige songs. De Gevleugelden stelden op 6 maart geflankeerd door extra muzikanten het kersverse album via een livestream voor in het Tinnenpottheater.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Dansen in je hoofd tijdens technowandeling Tot 31 maart
Wie heimwee heeft naar de talloze technoparty’s die er in Gent in de jaren 90 plaats vonden, kan soelaas vinden in de merkwaardige podcastwandeling 9000 BPM: A Journey Through Techno.
I Love Techno, 10 Days Off, Kozzmozz, Decadance club, het platenlabel R&S Records. Genoeg redenen voor een ode aan, dacht het kersverse Gentse collectief Proeftuin. De podcastwandeling 9000 BPM: A Journey Through Techno brengt je langs iconische clublocaties in Gent In de podcast hoor je sleutelfiguren zoals Herman Schueremans, Trish Van Eynde, Peter Decuypere, Katrien Klausing, Stefaan Vandenberghe (T-Quest, Dr. Lektroluv), CJ Bolland - uit de toenmalige technoscene aan het woord.
© Steve Mestdagh
Nieuwe single voor HAZEYouTube
Haze is de artiestennaam van Mirabelle Van de Put, een muzikante die al in diverse bands actief was, en plannen had om een nieuwe band op te starten. Daar stak corona een stokje voor. Maar HAZE liet zich niet kisten, was ongeduldig, en als muziek maken met een band niet lukte, dan maar in haar eentje, in de thuisstudio. Goed een maand geleden bracht ze haar plaat op de markt. Nu is er een nieuwe single. Met videoclip: Fool The World.
Pierke wordt vloggerZaterdag 13 maart 19 u, zondag 14 maart 15.00 u., online
Ook Pierke ontsnapt niet aan het coronavirus. Het Koninklijk Poppentheater Festival uit de Moriaanstraat moest al zo’n vijftig voorstellingen in hun huistheater afgelasten. Uit noodzaak trokken ze tussen de twee lockdowns even naar de parochiezaal van Ledeberg voor een paar voorstellingen, maar het rebelse Pierke kon niet langer in zijn kot blijven. Gelukkig hebben ze bij het Koninklijk Poppentheater Festival dat nu al aan de derde generatie bezig is, ook iemand zitten die overweg kan met een filmcamera. Dus maakten ze van het stuk Pierke, Alladin en de wonderlamp een filmversie. Alle scènes werden vanuit diverse standpunten gefilmd, Pierke zelf duikt ook de digitale wereld in en bestelt bijvoorbeeld zijn afhaalmaaltijd via de computer. Na een eerste streaming in februari volgen er nu nog twee, en het gezelschap werkt al aan een filmversie van een ander Pierkesstuk: Pierke naar de maan. Maar eerst nog twee keer Alladin en de wonderlamp.
Ellen Schoenaerts stelt nieuwe plaat voorWoensdag 10 maart, 20u15, Handelsbeurs, Livestream
“Als Feiten Yin is, zou Vrijblijvend Advies Yang moeten zijn. Er is een soort van aanvaarding over me heen gekomen de voorbije jaren. Daarnaast misschien ook een vorm van dankbaarheid en interne vrijheid. Ik vrees dat ik moet bekennen dat ik het leven - hoe rauw en onvoorspelbaar ook - toch vooral heel erg mooi vind”. Zo omschrijft Ellen Schoenaerts zelf haar nieuwe plaat die ze de titel Vrijblijvend advies mee Gaf. Schoenaerts laat zich live begeleiden door Liesa Van Der Aa en Ephraim Cielen, versterkt door saxofonist en keyboardspeler Alban Sarens, bassist Alan Gevaert (dEUS) en gitarist Cesar De Sutter (Peenoise).Meer info
Internationale Vrouwendag met een ode aan de stem van Fairouz Maandag 8 maart, 20.30 u, De Centrale online, gratis (mits registreren)
Op 8 maart is het wereldwijd feest voor Vrouwendag. Er is nog werk aan de winkel. Maar werken kan ook feestend (soms). Dat weten ze in de Centrale, waar al jarenlang trouw wordt meegewerkt/mee gefeest op die dag. We denken met weemoed aan de stomende sets die we er op Internationale Vrouwendag al voorgeschoteld kregen, zoals Zap Mama enkele jaren geleden.
Morgen brengt zangeres en oedspeelster Jawa Manla samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest een ode aan twee monumenten uit de Arabische muziek. De zangeressen Fairouz en Asmahan. Iedereen kan het concert gratis volgen via het YouTubekanaal van de Centrale.Meer info
Radio gaga zet de zorgsector na één jaar corona in de bloemenWoensdag 10 maart, 20.35u., EénMet hun bekende en geliefde Radio Gaga caravan trokken Dominique Van Malder en Joris Hessels voor een speciale duoaflevering over de zorg naar het UZ Gent en WZC Damiaan. De verhalen na een jaar coronazorg zijn ontroerend, hard, inspirerend en ... eindeloos. Vorige week kon Vlaanderen al kennis maken met onder meer de Gentse Farnoosh, verpleegster cardiochirurgie en muzikante. Ze vertelde treffend over de lessen in afscheid nemen die ze al heel haar leven op haar pad treft. Bij een patiënt die ze na lang vechten toch verliest, maar ook bijvoorbeeld als kind in Iran tijdens de oorlogsjaren met Irak. De universele kracht van muziek demonstreerde ze vervolgens door een Perzisch lied te zingen, waarbij ze zichzelf begeleidde op haar daf (percussie), De bijzondere aflevering herbekijken kan hier.
Ook woensdag vertellen zorgverstrekkers, patiënten en familieleden een uniek tijdsdocument bijeen over deze memorabele periode in de zorgsector. Joris en Dominique spreken er onder meer met één van de eerste covidpatiënten van het Gentse ziekenhuis.Meer info
© Michiel Hendryckx
Histoires uit de collectie VandenhoveNog tot 10 april, telkens op donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 18.00u., Vandenhove Centrum voor Architectuur en Kunst (Rozier 1, Gent), gratisDe Luikse architect Charles Vandenhove verwierf niet alleen faam door zijn gebouwen in België, Frankrijk en Nederland. Samen met zijn vrouw Jeanne verzamelde hij een grote kunstcollectie van onder meer Pierre Alechinsky, Christo, Anselm Kiefer en Andy Warhol. Gent kreeg van Vandenhove enkele fenomenale geschenken. Niet alleen schonk hij in 2012 zijn collectie aan de UGent. Daarenboven schonk hij ook middelen om een gebouw op te trekken dat hij ook nog ontwierp, samen met Prudent De Wispelaere. En daardoor kan u nu bijna wekelijks op donderdag, vrijdag en zaterdag terecht in het Centrum voor Architectuur en Kunst in de schaduw van de Boekentoren. Het gebouw met grote betonplaten ademt bezieling en rust. Geniet van de stilte en het licht in de traphal. En kijk eens diep in de ogen van Marilyn Monroe (in de versie van Andy Warhol). De expo‘s wisselen snel. Check dus zeker telkens de website voor nieuwe ontdekkingen.Meer info