Geen opa’s aan de top: kopgroep in Strade Bianche was gemiddeld 24 jaar jong

Greg Van Avermaet eindigde teleurstellende 19de.

Greg Van Avermaet eindigde teleurstellende 19de. © Foto Marc Van Hecke

Met één tiener en zeven twintigers had de kopgroep in de Strade Bianche een gemiddelde leeftijd van 24,1 jaar. De dertigers Valverde, Fuglsang en Van Avermaet moesten hun meerdere erkennen in het jonge geweld. Opnieuw. De breuklijn tussen oud en jong wordt stilaan een stevige scheur.

Bram Vandecapelle

De kopgroep van acht in de Strade Bianche was samengesteld door crossers, kasseibonken, punchers en Tourwinnaars. Diverser – want ook nog afkomstig uit acht verschillende landen – kan een kopgroep niet zijn. En ook niet jonger. Julian Alaphilippe was de oudste met 28 jaar. Dat is een leeftijd waarop volgens een wielergezegde de beste jaren van een renner nog moeten beginnen.

Met ook nog Michael Gogl (27), Wout van Aert (26), Mathieu van der Poel (26), Egan Bernal (24), Tadej Pogacar (22), Tom Pidcock (21) en Quinn Simmons (19) was de gemiddelde leeftijd van de kopgroep 24,1 jaar. Historisch laag, gezien de gemiddelde leeftijd van het World Tour-peloton 27,8 jaar is.

De trend die Bernal in 2019 in gang zette en Pogacar, Marc Hirschi en Remco Evenepoel in 2020 overnamen, zet zich ook in 2021 door. De nieuwe jonge generatie van twintigers duwt de dertigers naar de achtergrond. Bij sommigen gaat dat bruusk. In 2018 werd Alejandro Valverde nog wereldkampioen en in 2019 eindigde hij tweede in de Vuelta en de Ronde van Lombardije. Dit jaar draait het vierkant. In de UAE Tour werd de 40-jarige Spanjaard twee keer snel gelost in de bergritten en zaterdag in de Strade Bianche werd hij al in de problemen gemeld toen de kopgroep van acht nog moest gevormd worden. Tekenend is dat zijn ploeg Movistar geen woord spendeerde aan de 47ste plaats van haar uithangbord. Met de Ronde van Catalonië en de Ardennenklassiekers in zicht is het nog te vroeg om Valverde af te schrijven, maar het zal snel moeten beteren.

Ook de andere wieleropa’s waren niet top. Jakob Fuglsang (35) finishte als negende, maar moest zonder excuses passen toen de kopgroep op 50 kilometer van de streep werd gevormd.

Dat gold ook voor Greg Van Avermaet (35). De kopman van Ag2R-Citroën kreeg op de Sante Marie een zodanige lel om de oren dat er geopperd werd dat een lekke band aan de oorzaak lag. “Dat was niet het geval. De benen liepen volledig vol. Opgeblazen. Ik kwam geen meter meer vooruit. Er reden mij wel twintig renners voorbij. Nadien heb ik mij wel nog kunnen herpakken, maar dat neemt de ontgoocheling niet weg”, aldus Van Avermaet, die als negentiende eindigde en in de laatste tien kilometer van de Strade Bianche zijn Strava-tijd verbeterde. Ook in het openingsweekend was hij twee keer bij de pinken, maar voor de olympische kampioen wordt het niet evident om de komende weken op te tornen tegen het jonge geweld.

LEES OOK

Nu in het nieuws