Elio Di Rupo (PS) stelt een België met vier gewesten voor: “Het zou het voordeel van de eenvoud hebben”

 

 ©  ISOPIX

Bron: BELGA

Als rekening gehouden wordt met de huidige “erg complexe institutionele architectuur” van het land, zou de overgang naar een “België met vier taalgewesten, waaronder een tweetalig Brussel, het voordeel van de eenvoud hebben”. Dat zegt Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) maandag in Le Soir.

“Met het institutionele imbroglio dat we kennen, zou iedereen winnen bij een vereenvoudiging binnen een federaal België. Dat zou de geloofwaardigheid van de politiek en de betrokkenheid van de burgers bij de politiek versterken”, zegt Di Rupo.

“Als België een federaal land met vier grotendeels autonome gewesten zou worden, zouden dat vier regio’s op gelijke voet zijn. Er zijn minder Duitstaligen dan inwoners van Bergen, maar we mogen hen niet vergeten.”

“Ik beveel niets aan”

Di Rupo benadrukt dat hij “geen stelling inneemt”, maar slechts “observeert”. Zijn belangrijkste uitgangspunt, zo zegt hij, is dat het politieke model “duidelijk moet zijn om de bevolking vertrouwd te maken met het beleid”. De burgers moeten vertrouwd raken met het idee België een federale staat is, aldus Di Rupo.

“Ik beveel niets aan, zoals de overdracht van nieuwe bevoegdheden naar de deelstaten. Dat is mijn taak niet”, besluit Di Rupo.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten