‘Kasseivreter’ Victor Campenaerts minimaliseert zijn kansen in tijdrit Parijs-Nice: “Dennis is dé topfavoriet”

Foto: BELGA

Victor Campenaerts rijdt vandaag zijn allereerste tijdrit van het seizoen en het is meteen ook zijn laatste vóór de Giro-proloog van 8 mei in Turijn. Zijn ex-ploegleider Grischa Niermann somde hem samen met Rohan Dennis in één adem op als dé favorieten, maar de werelduurrecordhouder zelf minimaliseerde zijn kansen: “Ik zal ontgoocheld zijn als ik niet bij de eerste tien eindig, maar ik ben deze winter vooral bezig geweest met de kasseikoersen.”

LEES OOK (+). De indrukwekkende ‘paincave’ van Victor Campenaerts: “Geef mij maar de Alpe du Zwift in plaats van de Alpe d’Huez”

Hoezo? Is het tijdperk van Vocsnor als tijdrijder voorbij, vroegen we hem in het onooglijke dorpje Oinville-sur-Montcient waar de tweede etappe maandagmiddag begon. “Neen, maar mijn focus ligt nu bewust elders. In vergelijking met de andere jaren investeerde ik maar een kwart van de tijd in het trainen op de tijdritfiets. Het is heel simpel: ik weet van mezelf dat ik wekelijks maximaal 27 uur fietstraining aankan om beter te worden. Als ik wil, kan ik ook wekelijks 40 uur rijden, maar dan ga ik ongelofelijk moe zijn en er niet beter van worden. Die 27 uur moet ik dan optimaal indelen. Ik heb specifiek op de kasseien getraind. Op interval. Rechtstaand op de fiets. En daardoor schoot ik tijd in die ik anders gebruik voor de tijdritfiets. Ik heb me de keuze nog niet beklaagd. Ik toonde me toch al een beetje in het Belgisch openingsweekend en het was genieten om samen met Vanmarcke in Le Samyn in de aanval te gaan. Ik kreeg veel positieve reacties.”

Vier kansen in Giro en de Tour

Vorig jaar moest de tijdrit van Saint-Amand-Montrond het eerste hoogtepunt van het seizoen worden. Een zesde plaats van Campenaerts’ deel in een chrono die verrassend werd gewonnen door Sören Kragh Andersen, die daar de toon zette voor een waanzinnige zomer waarin hij twee Tourritten won. “Ik had toen uitsluitend met de tijdritfiets getraind. Als je dan op zo’n plek eindigt, is dat een teleurstelling. Het was niet mijn beste tijdrit.”

Toen was nog niet duidelijk wie er naar Tokio zou gaan voor de olympische chrono, maar ondertussen zijn die plaatsen ingenomen door Remco Evenepoel en Wout van Aert. “Terecht. Nationale coach Sven Vanthourenhout had dat al lang met mij doorgenomen. Het is de enige juiste selectie. Ik had net dezelfde twee aangeduid.”

LEES OOK. Rohan Dennis topfavoriet, maar ook Primoz Roglic is klaar voor tijdrit Parijs-Nice: “Gele trui hoeft nog niet”

‘Kasseivreter’ Victor Campenaerts minimaliseert zijn kansen in tijdrit Parijs-Nice: “Dennis is dé topfavoriet”
Foto: BELGA

“Je moet ook eerlijk met jezelf zijn. Als je Ganna, Remco en Wout bezig ziet, dan kan je niet anders dan vaststellen dat ze gewoon op een ander niveau rijden. Daar kan ik niets aan doen. Moest ik nu toch naar Tokio zijn gestuurd, dan zou ik me heel slecht voelen. Ik zou me zelfs als een landverrader voelen. Hier staat ook geen jongen die hoopt dat één van de twee uitvalt om alsnog mijn kans te krijgen. Dat doe je gewoon nooit met een concurrent”, stelde een heel nuchtere Campenaerts.

“De reden waarom ik als tijdrijden een mooi palmares bijeen reed, is omdat ik me er echt in specialiseerde en veel meer op de tijdritfiets zat dan alle concurrenten samen. Wat niet wegneemt dat ik in de tijdrit van Gien er vol voor ga. Ik hoop bij de eerste tien te finishen, maar je krijgt altijd maar loon naar werken. En ik heb op mijn 29ste bewust mijn focus als renner verruimd met nieuwe koersen in mijn achtertuin. Ik heb er geen spijt van. Praat me na de klassiekers maar opnieuw over het tijdrijden. Dan leg ik me er opnieuw op toe met het oog op de Giro en de Tour die ik rijd. Daar krijg ik in totaal vier kansen om me in de spots te rijden”, besloot de Semmerzakenaar van Qhubeka-Assos die wel alweer helemaal het parcours van buiten kende en wist met welke versnelling hij zou rijden. Eens tijdrijder, altijd tijdrijder. Ook al is Vocsnor qua bezetenheid dit keer maar een kwartje van de man die op 16 april 2019 in het Mexicaanse Aguasclientes in één uur tijd 55,089 km liet optekenen.

LIVE. Volg hier de tijdrit in Parijs-Nice vanaf 13u

Door Hugo Coorevits
AANGERADEN