“Vrijwel alle Frans-Polynesiërs besmet door nucleaire testen”

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  BELGAIMAGE

De straling van Franse nucleaire testen in Frans-Polynesië heeft vrijwel alle inwoners van de eilandengroep in de Stille Oceaan besmet. Frankrijk heeft de stralingsniveaus als gevolg van de testen in de periode 1966-1996 bewust te laag voorgespiegeld. Dit schrijft de site Disclose in een rapport op basis van twee jaar onderzoek in militaire archieven.

jvhBron: BELGA

Alleen al door een kernproef in 1974 zijn ongeveer 110.000 mensen besmet geraakt, berekenden de onderzoekers. Dat is nagenoeg de hele bevolking van Frans-Polynesië. Onder meer Tahiti behoort daartoe.

Het onderzoek toont volgens Disclose aan hoe de “Franse autoriteiten de ware impact van nucleaire testen op de gezondheid van Polynesiërs meer dan vijftig jaar verborgen hielden”. De stralingsniveaus waren naar schatting tussen de twee en tien keer hoger dan de Franse Atoomenergiecommissie in 2006 meldde, aldus de onderzoekers, die de in 2013 vrijgegeven gegevens anders hebben geïnterpreteerd. Anders dan de autoriteiten gingen de onderzoekers er bijvoorbeeld vanuit dat de eilandbewoners regenwater dronken.

Frankrijk beloofde in 2009 de schade van tienduizenden mensen die slachtoffer zijn geworden van de nucleaire testen, te compenseren. Tot nu toe hebben 63 Polynesische burgers een schadevergoeding ontvangen. Militairen en ingehuurd personeel zijn niet meegerekend.

LEES OOK

Nu in het nieuws