Loononderhandelingen. Conner Rousseau vraagt sociale partners terug aan tafel te gaan zitten

 

 ©  BELGA

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau roept vakbonden en werkgevers op opnieuw rond de tafel te gaan zitten en zo tot afspraken te komen over de toegestane loonmarge. “Waar ferme winsten geboekt zijn, moeten die winsten ook eerlijk gedeeld worden met de mensen die voor die winsten risico’s hebben genomen.”

Tommy HuyghebaertBron: BELGA

De vakbonden ACV en ABVV plannen op 29 maart een nationale staking in de privésector. De bonden eisen dat sectoren die het goed doen, meer dan 0,4 procent loonopslag kunnen geven. De liberale vakbond gaat enkel sensibiliseren, niet oproepen tot staking.

“Alleen overleg kan nu leiden tot betere lonen voor iedereen die ons land draaiende heeft gehouden. Werkgevers en vakbonden moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen en tot een akkoord komen waarbij iedereen erop vooruitgaat. Na een zwaar jaar is het tijd voor een akkoord dat mensen beloont”, zegt de SP.A-voorzitter Conner Rousseau. Hij pleit voor een beter loon voor iedereen die het voorbije jaar aan de slag was.

Rousseau richt zich daarnaast ook heel specifiek tot de sectoren die het afgelopen jaar wel grote winsten hebben gemaakt. “Daar moet de marge voor hogere lonen meer dan 0,4 procent bedragen. Waar ferme winsten geboekt zijn, moeten die winsten ook eerlijk gedeeld worden met de mensen die voor die winsten risico’s hebben genomen.”

De socialistische voorzitter merkt op dat de regering eerder deze week het signaal heeft gegeven dat hogere marges voor de loonstijgingen in sectoren of bedrijven die het goed doen, mogelijk zijn. “Ik roep de werkgevers en vakbonden dan ook op om te blijven praten. Alleen overleg kan nu leiden tot betere lonen voor iedereen die ons land draaiende heeft gehouden. Werkgevers en vakbonden moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen en tot een akkoord komen waarbij iedereen erop vooruitgaat,” besluit Rousseau.

LEES OOK

Nu in het nieuws