Sam Bennett wint spektakelloze vijfde etappe van Parijs-Nice na massasprint

 

 ©  BELGA

Sam Bennett (30) heeft vandaag de op één na langste etappe van Parijs-Nice op zak gestoken. Na een tocht van 200 kilometer kwam Bennett (Deceuninck - Quick - Step) als eerste over de streep in Bollène, na een etappe waar enkel de slotsprint en een klein Belgisch intermezzo het vermelden waard is.

Thomas Cami

LEES OOK. Julian Alaphilippe wint de sprint van de ‘Grote Drie’ in de Tirreno-Adriatico, voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert

De renners kregen vandaag te maken met heel wat tegenwind, en niemand leek zin te hebben om een aanval in elkaar te boksen. Het peloton fietste aan een gezapig tempo, waardoor er weinig animatie te beleven was. Maximilian Schachmann (BORA- hansgrohe) pikte vandaag wel 4 bonificatieseconden mee, nadat hij twee keer – in het begin en op het einde van de wedstrijd - tweede werd in de tussensprint.

Halverwege ging het tempo toch ietwat de hoogte in, maar niemand leek zich in het zweet te werken. Het leek wel op een schooluitstap, waar iedereen rustig naast elkaar reed om wat bij te kletsen.

Een dikke 70 kilometer voor de finish had een elftal Belgen toch een verrassing in petto. Oliver Naesen (AG2R - Citroën Team), Philippe Gilbert (Lotto - Soudal) , Victor Campenaerts (Team Qhubeka - ASSOS), Dries De Bondt (Alpecin - Fenix), Tim Declercq (Deceuninck - Quick-Step), Stan Dewulf (AG2R - Citroën Team), Edward Theuns (Trek - Segafredo), Louis Vervaeke (Alpecin - Fenix), Yves Lampaert (Deceuninck - Quick-Step), Jasper Stuyven (Trek - Segafredo) en Thomas De Gendt (Lotto – Soudal) zorgden met een plotse versnelling voor wat opschudding. Een mooi Belgisch onderonsje in de Rhônevallei, al was het avontuur van korte duur. 5 minuten na de versnelling vond het peloton al aansluiting.

LEES OOK. Een Belgische putsch in Parijs-Nice met elf (!) landgenoten die peloton wakkerschudden: “Leuk onderonsje onder maten”

Alles verliep na de georkestreerde Belgische aanval opnieuw zoals voordien. Zo’n 35 kilometer voor de streep werd Jumbo-Visma nog wel opgeschrikt na een valpartij met onder andere gele trui Primoz Roglic, maar de Sloveen vervoegde zich al snel terug bij het peloton. Zijn ploegmaat Tony Martin was er erger aan toe, hij moest de wedstrijd staken.

De wedstrijd mondde uiteindelijk – naar alle verwachting – uit in een massasprint. Sam Bennett schudde alles en iedereen van zich af, en kroonde zich in Bollène tot winnaar van de vijfde etappe van Parjis-Nice. Nacer Bouhanni (Arkea-Samsic) eindigde tweede, Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe) vervolledigt het podium. Arnaud Démare (FDJ) werd gedeklasseerd en naar de laatste plaats gezet na een kopstoot. De Fransman kreeg ook een boete van 500 Zwitserse frank.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bennett: “Zat in de slipstream eigenlijk al bijna aan mijn limiet”

Een tweede ritzege in de ‘koers naar de zon’ voor Bennett. De Ier was dan ook een tevreden man.

“Ik ben blij dat ik opnieuw gewonnen heb. Ik was dinsdagavond zo gefrustreerd omdat ik verloor van Bol. Het duurde een dag vooraleer ik over de ontgoocheling heen was. Als sprinter weet je wel dat er andere dagen aanbreken, maar toch. Ik haat elke kans die ik mis. Juist daarom ben ik tevreden dat ik hier het werk van een awesome team afmaakte. De collega’s gingen de laatste kilometer zo hard dat ik in de slipstream eigenlijk al bijna aan mijn limiet zat. Toen ik de laatste honderd meter versnelde, was ik niet zo zeker, maar bon, met Michael Mörköv als lead out is het natuurlijk zoveel gemakkelijker. Zelfs al dienen er zich in principe geen sprintkansen meer aan, ik hoop dat we toch tot zondag kunnen koersen in functie van Milaan-Sanremo. Misschien kunnen we finishen in Monaco. Dat zou leuk zijn. Dan ben ik meteen ook thuis (knipoog).”

 

 ©  BELGA

Roglic komt met schrik vrij

Leider Primoz Roglic (Jumbo-Visma) houdt geen blessures over aan zijn valpartij in Parijs-Nice. “Ik heb geen last”, sprak hij na afloop van rit vijf, “maar het is wel jammer dat Tony (Martin) niet verder kon.”

De valpartij gebeurde op zo?n 35 kilometer van de finish met enkele renners van Jumbo-Visma. “Waarschijnlijk crashte Tony vlak voor mijn neus omdat hij zo?n plastic ‘paaltje’ raakte. Ik kon niet veel doen, hem niet meer ontwijken en viel over hem. Vallen hoort er bij in de koers, maar het is wel jammer dat we Tony verliezen. Hij is een sterke renner, belangrijk voor de ploeg. Ik hoop dat hij niet al te zwaar geblesseerd is en snel weer op de fiets kan.”

“Gelukkig houd ik zelf niets over aan de valpartij en kan ik verder koersen. Ik kijk enorm uit naar het weekend en de bergritten. We gaan ons best doen met de ploeg en deze leiderstrui verdedigen. Ik was graag gefinisht in Nice, maar als dat niet kan omwille van het virus dan is dat zo. Ik kan daar zelf geen invloed op uitoefenen. Nice is dicht bij Monaco, het was leuk geweest om in de buurt te finishen, maar het is nu zo. Misschien moeten we eindigen in Monaco, dat is nog beter”, grapte hij, “maar het maakt me niet, hopelijk kunnen we gewoon de wedstrijd uitrijden.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten