Een Belgische putsch in Parijs-Nice met elf (!) landgenoten die peloton wakkerschudden: “Leuk onderonsje onder maten”

De vijfde etappe in Parijs-Nice zorgde voor bijzonder weinig animo. Niemand raakte weg en het peloton slenterde lange tijd op weg van Vienne naar Bollène. Tot elf Belgen elkaar vonden.
Met nog iets meer dan 70 kilometer voor de boeg sloegen ze de handen in elkaar voor een gegroepeerde aanval. Oliver Naesen (AG2R - Citroën Team) en Philippe Gilbert (Lotto - Soudal) begonnen te rijden. Victor Campenaerts (Team Qhubeka - ASSOS), Dries De Bondt (Alpecin - Fenix), Tim Declercq (Deceuninck - Quick-Step), Stan Dewulf (AG2R - Citroën Team), Edward Theuns (Trek - Segafredo), Louis Vervaeke (Alpecin - Fenix), Yves Lampaert (Deceuninck - Quick-Step) en Jasper Stuyven (Trek - Segafredo) gingen mee.
De Belgen reden samen weg, wat niet door iedereen geapprecieerd werd. Lang duurde de aanval niet want door de mannen van Education First en Arkéa-Samsic werden onze landgenoten vier kilometer later alweer gevat.
De beelden:
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
“Leuk onderonsje”
“We hadden nog een twaalfde man nodig hé, de supporters”, lachte Naesen na afloop. “Het was een mooie logistieke operatie om die elf Belgen bij elkaar te krijgen. Zodanig dat de sprintersploegen niet meteen zouden reageren, maar het peloton was bij de pinken. Afgesproken? Dat is verboden hé, maar het was een leuk onderonsje onder maten. Veel tijd gekost? Het was een idee. Het is altijd leuk om een verrassingsaanval te doen tijdens zo’n geschiedenisloze etappe.”
Niet iedereen mocht zomaar meedoen met de aanval. “Je moet ook de juiste mannen kiezen hé. Ik moet mijn excuses aanbieden aan onze klimmende landgenoten, zoals Teuns en Benoot. Ze waren heel teleurgesteld toen we opnieuw gegrepen werden. Maar ik dacht, ik ga de mannen onder de 70kg thuislaten voor deze match. Iedereen die we mee wilden, die was mee. De briefing was heel goed. Ze wisten waaraan en waaraf. Wie besliste waar we gingen? Ik (lacht).”

“Ik zag die move van de Belgen gebeuren”, zei dagwinnaar Sam Bennett. “Ik kon erom lachen. Ik vond het leuk. Het is entertaining. In zo’n vervelende rit met tegenwind is dit meegenomen. Goed voor de sport. We moeten zulke aparte, niet alledaagse zaken toejuichen. Het brengt het wielrennen wat bij.”
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook
DE OERFLANDRIEN. Sean Kelly (65) poetste na de koers altijd eerst zijn fiets, ook al was het donker
Wout van Aert is klaar voor Milaan-Sanremo na geslaagde Parijs-Nice: “Sinds de Omloop Het Nieuwsblad ben ik overal wel favoriet”
De averij in Parijs-Nice in cijfers: amper 59 renners in einduitslag, vijf teams eindigen met één renner
Video
Hoofdpunten
“Wat een knal”: grote ravage in gehucht na frontale botsing, vier personen naar ziekenhuis
Professor Piet Hoebeke verontwaardigd door homofobe reacties op apenpokkenvirus: “Dommeriken, virussen discrimineren niet”
Van luidruchtige buren tot verkeer: met deze tips houd je geluidsoverlast buiten de deur
Gluren bij BV’s: Lesley-Ann Poppe poseert met gouden strandgast en de grote liefde van Julie Vermeire
Crisis in de bouw: eengezinswoning is in drie maanden tijd al 10.000 euro duurder geworden