Animal Rights klaagt dierproeven aan van KU Leuven

 ©  Getty Images/iStockphoto

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights zegt dat er nieuwe dierenproeven op onder andere katten, chinchilla’s en andere knaagdieren worden uitgevoerd aan de KU Leuven, en dat die ook dodelijke gevolgen hebben. De universiteit verdedigt zich.

Tommy HuyghebaertBron: BELGA

“Al ruim dertig jaar worden in Leuvense laboratoria katten en chinchilla’s gebruikt voor invasieve hersenexperimenten”, zegt Jen Hochmuth van Animal Rights. “Niets wijst erop dat deze wrede experimenten geleid hebben tot concrete toepassingen voor de medische of diergeneeskundige wereld.”

De KU Leuven zelf spreekt dat tegen. “Het onderzoek dat bij ons gebeurt is fundamenteel onderzoek, maar ook andere universiteiten gebruiken onze resultaten. Dat maakt het wel degelijk erg bruikbare, nodige en waardevolle informatie.”

Volgens Animal Rights heeft de ethische commissie van de KU Leuven in 2019 een project goedgekeurd waarbij een maximum van 200 chinchilla’s en 20 katten gebruikt worden voor hersenstudies. Maar die cijfers kloppen niet, zegt de universiteit. “Er zijn in totaal 138 knaagdieren gebruikt in 2019, daarvan waren er 38 chinchilla’s. In 2020 ging het om 11 chinchilla’s en 1 kat. In 2016 ging het nog om een zeventigtal chinchilla’s, dus de cijfers zijn bovendien wel degelijk aan het dalen.”

Naar aanleiding van Wereldproefdierendag plant Animal Rights op zaterdag 24 april een grote demonstratie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten