Spontane staking in gevangenis Sint-Gillis

Bron © BELGA

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Brussel / Sint-Gillis -

In de gevangenis van Sint-Gillis heeft het personeel donderdag omstreeks 14 uur het werk neergelegd uit protest tegen de maatregelen die genomen werden na de ontdekking van coronabesmettingen onder de gedetineerden. Dat heeft de woordvoerster van het Gevangeniswezen, Kathleen Van De Vijver, bevestigd.

De cipiers hebben gemeld dat de spontane staking minstens tot vrijdag 14 uur zal duren. Hoeveel personeelsleden er precies staken, is niet duidelijk, maar de dienstverlening aan de gedetineerden is tot het minimum beperkt. Enkel de maaltijden zijn gegarandeerd.

De stakers vinden dat de directie onvoldoende maatregelen heeft genomen na de vaststelling van de positieve tests. “De maatregelen die de lokale directie heeft genomen zijn zeer streng”, reageerde Van De Vijver. “We betreuren dat het personeel staakt, want nu is de werking van de hele gevangenis verstoord.”

Cipier besmet

Sinds zondag zijn de vleugels A en B van de gevangenis gedeeltelijk in quarantaine. Een “contact tracing” is op gang gebracht. Twee gevangenen in vleugel B hebben positief getest en zijn in isolement geplaatst. In vleugel A bleek bij een eerste test niemand positief. Er volgt nog een controletest.

De stakers vinden dat onvoldoende. Ze wijzen erop dat een van de besmette gedetineerden maaltijden serveerde en dat een cipier die verantwoordelijk was voor de eetzaal ook positief heeft getest. Ze eisen een volledige quarantaine van de gevangenis, of op zijn minst van de hele vleugels A en B.

AANGERADEN