Partij droeg de man voor als bestuurder bij Vlaams Audiovisueel Fonds

Vlaams Belang distantieert zich van “platte bewoordingen” van oud-scenarist Jef Elbers

Jef Elbers 

Jef Elbers ©  BELGA

Vlaams Belang distantieert zich van de “misplaatste uitspraken over holebi’s” van Jef Elbers, de oud-scenarist die de partij heeft voorgedragen voor de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Dat zegt Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens.

lto, jvhBron: BELGA

De Standaard bracht een aantal uitspraken van Elbers onder de aandacht. Een gaypride vindt hij “echt vies”. En ook: “Voor mij mag iedereen zijn seksualiteit beleven zoals hij wil, daar heb ik geen probleem mee. Maar men moet dat niet voorstellen als de normale seksualiteit”.

Over de zaak rond Bart De Pauw haalde Elbers uit naar de vrouwen die de tv-maker beschuldigden: “Ik zou ze bij de VRT niet te eten willen geven, al die canapeuses, die per vaginam hun plaatsje behaald hebben en daarna in de soep spuwen.”

Chris Janssens: “Spreekt niet namens Vlaams Belang”

Vlaams Parlementslid Chris Janssens zegt in een reactie dat Elbers werd voorgedragen “omwille van zijn professionele expertise als scenarioschrijver van onder meer ‘Merlina’, ‘Postbus X’ en ‘Interflix’, en niet voor zijn misplaatste uitspraken over holebi’s”.

Janssens zegt dat Elbers enkel uit eigen naam spreekt “en dus absoluut niet namens het Vlaams Belang”. “Ook Jef Elbers mag gebruik maken van zijn vrijheid van meningsuiting - zelfs als die shockeert - maar wij distantiëren ons met klem van zijn platte bewoordingen”, luidt het.

Gevraagd of de kandidatuur van Elbers heroverwogen wordt, reageert Janssens dat volgens zijn informatie de procedure is afgerond. Zal de partij dan om zijn ontslag vragen? “Jef Elbers zou de eer aan zichzelf kunnen houden”, dixit Janssens.

Somers: “Vlaams Belang toont opnieuw haar ware gelaat”

Maar voor Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) gaat dat niet ver genoeg. Hij is van mening dat Vlaams Belang de kandidatuur van Elbers meteen moet intrekken. “Als Vlaams Belang en mijnheer Janssens ook maar iets menen van hun afwijzing van homohaat, dan distantiëren ze zich niet alleen onmiddellijk van deze figuur, maar trekken ze zijn kandidatuur op staande voet weer in”, klinkt het.

Somers verwijt de partij verder “homofoob” te zijn. “Afgelopen woensdag ontkende hun fractieleider in het Vlaams Parlement op een ongeloofwaardige manier het homofobe karakter van de partij. Zijn woorden waren nog niet koud of één dag later onthield het Vlaams Belang zich als enige Belgische partij bij een Europese resolutie voor meer gelijke LGBTQ-rechten. En vandaag zijn er de ranzige uitspraken van de heer Elbers.”

Somers geeft aan dat het nog steeds perfect mogelijk is om de kandidatuur van Elbers in te trekken. “Maar als deze partij blijft vasthouden aan hun homofobe kandidaat, dan kan de algemene vergadering of raad van bestuur van het VAF nog steeds onderzoeken of ze de kandidatuur niet kunnen weigeren op basis van principe 18 van hun deontologische code. Dat artikel stelt dat de leden van de raad van bestuur moeten waken over een positieve beeldvorming van het VAF. Met een homofoob en racistisch figuur als Jef Elbers lijkt dat hoogst problematisch”, aldus Somers.

Lachaert: “Vrijheid is geen exclusief goed voor blanke hetero mannen”

Ook Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert reageerde op Twitter misnoegd. “In een week waarin LBGQT-rechten centraal stonden, draagt VB een homofoob voor in VAF. Liberalen zullen altijd voorop lopen voor gelijke rechten voor ieder mens, wat je geaardheid ook is. Vrijheid is geen exclusief goed voor blanke hetero mannen”, klinkt het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten