Wouter Beke (CD&V): “Elke Vlaming van 18 jaar en ouder minstens één prik in de arm tegen 11 juli”

Bron © BELGA

Indien de vaccins zoals beloofd worden geleverd, dan moet iedere Vlaming van achttien jaar en ouder tegen 11 juli minstens een eerste keer gevaccineerd zijn. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) verklaard in ‘De Zevende Dag’.

Volgende week gaat het aantal vaccinaties in Vlaanderen naar 130.000 tot 140.000 per week. In april neemt dat aantal toe naar 290.000 vaccins per week, om in mei richting het half miljoen vaccins te gaan. Minister Beke lichtte toe dat de vaccinatiecentra zich volgens dat schema hebben georganiseerd, zodat het tegen de Vlaamse feestdag mogelijk moet zijn elke Vlaming van achttien jaar en ouder een eerste prik te geven. Hij houdt daarbij wel een belangrijke slag om de arm: de vaccins moeten wel worden geleverd zoals het was beloofd.

LEES OOK. Nieuwe en betere ‘superspuitjes’ halen nog meer dosissen uit een flesje, en dat is niet het enige goede nieuws van het vaccinatiefront (+)

Minister-president Jan Jambon bevestigde die planning bij VTM Nieuws. Hij prikte nog een tweede belangrijke datum aan, namelijk wanneer de ouderen en de mensen met onderliggende aandoeningen – zeg maar de meest kwetsbaren – hun tweede prik zullen gekregen hebben. Dat moet in de tweede helft van de zomer “dingen mogelijk maken” in de culturele sfeer.

Jambon: “Niets mis met AstraZeneca-vaccin”

Jambon verdedigde ook met vuur het vaccin van AstraZeneca en noemde de perceptie die over dat vaccin bestaat onterecht. “We mogen dat niet opzijzetten. Viroloog Marc Van Ranst heeft zelf AstraZeneca toegediend gekregen, het is goedgekeurd door meerdere instanties. Er is niets mis met het vaccin”, benadrukte Jambon, die eraan toevoegde dat het geen optie is mensen te laten kiezen welk vaccin ze willen. Dat zou het schema nog complexer maken.

LEES OOK. Ierland zet vaccinaties met AstraZeneca (tijdelijk) stop, in ons land blijft het vaccin aangeraden: “Ik maak me geen zorgen”

Een deel van het wantrouwen tegen dat vaccin, is afkomstig van de verhalen over bijwerkingen. Jambon haalde om dat te counteren het voorbeeld aan van de bloedklonters die zich zouden vormen. Bij een groep van 12.000 mensen die AstraZeneca kregen, was bij 4 mensen sprake van klontervorming. Maar bij een even grote groep die een placebo toegediend kreeg, waren er 8 mensen die last kregen van bloedklonters. “Dan kan je moeilijk staande houden dat er een oorzakelijk verband is.”

Door lto, jvh
MEER OVER HET CORONAVIRUS