Schouder van Primoz Roglic was uit de kom na val in Parijs-Nice: “Ik heb alles gegeven, maar de wereld zal nu niet stoppen met draaien”

 

 ©  AFP

Primoz Roglic zag op de slotdag van Parijs-Nice nog de eindzege in rook opgaan. De Sloveen kwam twee keer ten val en zou na die tweede tuimelperte niet meer terugkeren bij de andere favorieten. “Ik heb wat fouten gemaakt vandaag. Ook dit hoort bij de sport”, zei de kopman van Jumbo-Visma.

Hugo Coorevits en Sam Varewyck

LEES OOK.Primoz Roglic verliest Parijs-Nice nog na dubbele val: Maximilian Schachmann is weer eindwinnaar, Magnus Cort Nielsen pakt slotrit

Primoz Roglic (Jumbo-Visma): “Het had veel erger kunnen zijn”

“Dit was niet de rit waarop we gehoopt hadden”, vertelde pechvogel van de dag Primoz Roglic.”Ik heb wat fouten gemaakt vandaag. Na de eerste val was mijn linkerschouder uit de kom. Daarna viel ik nog een keer. Ik heb alles gegeven, maar ik kon niet meer in de eerste groep komen. Zonde, maar op naar de volgende. Ook dit hoort bij de sport. We komen zeker terug in de volgende races.”

“Ik dacht er niet echt over na dat de eindzege uit mijn handen aan het glippen was. Het is altijd een gevecht met jezelf. Als je dat kan, heb je gedaan wat je moest doen. Ik heb alles gegeven. We zijn natuurlijk teleurgesteld, maar de wereld gaat niet stoppen met draaien. We moeten nu vooruitkijken. En neen, ik ben niet kwaad op Maximillian Schachmann en Bora-hansgrohe”, verklaarde Roglic. Zij en Astana reden hard om voor een kloof te zorgen na Roglic’ tweede valpartij (bij de eerste werd nog gewacht, nvdr.). “Dit is een rittenkoers, we zijn hier niet om eender wat te doen. Dit is koers. Zoals ik al zei, ik maakte zelf de fouten en daar moet je uit leren en die hopelijk niet meer maken.”

Roglic wil nu herstellen. “Al bij al valt de schade mee. Er zijn veel schaafwonden, maar het had veel erger kunnen zijn. Binnen een week ben ik wellicht weer de oude. Hopelijk geraak ik klaar voor de volgende wedstrijden. Er zijn nu drie weken tot de Ronde van het Baskenland en dan volgen de Ardense klassiekers. Luik is een groot doel. Er komen nog veel uitdagingen aan en ik blijf knokken. Ik neem eigenlijk nog veel positieve dingen mee uit mijn seizoensdebuut. Het liep goed hier, ik had de goede vorm te pakken en dat moet je meenemen naar wat volgt. Het is belangrijk om hard te blijven werken en vooruit te kijken.”

 

 ©  EPA-EFE

Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe): “Niet fijn om zo te winnen”

Primoz Roglic feliciteerde hem na afloop weliswaar met zijn zege, maar zelf hield Maximilian Schachmann gemengde gevoelens over aan zijn tweede eindwinst in Parijs-Nice. “Ik weet niet of ik hier blij mee moet zijn”, reageerde de Duitser. “Het is niet zo fijn om zo te winnen.”

De slotrit was kort en het ging hard. Zelf had Schachmann ook af te rekenen met pech in de beginfase. “Ik had voor de eerste klim een lekke band en moest diep gaan om terug te keren. Toen heeft niemand op mij gewacht”, verklaarde Schachmann na afloop. “Toen viel Primoz en werd op hem gewacht. Daarna viel hij weer en toen was er een breuk in het peloton, waarna wij voor de ritzege gingen. Ik weet niet of het zijn eigen fout was.”

De ritzege pakte Schachmann niet, de eindwinst wel. Zijn team Bora-Hansgrohe reed samen met Astana hard door om Roglic op achterstand te zetten na zijn tweede val. “Het is een lastige situatie, maar het voelt wel geweldig om opnieuw Parijs-Nice te winnen. Het doel was om dat opnieuw te doen en ik sta bovenaan het podium, ook al is het op een andere manier dan vorig jaar.”

Schachmann is tevreden met de progressie die hij op acht koersdagen heeft gemaakt. “Ik kwam rechtstreeks van trainingskamp naar hier en voelde mij moe, maar ik werd ondanks een kleine verkoudheid beter. Ook de ploeg deed geweldig werk, daar ben ik trots op en we keren nu huiswaarts met een mooie eindzege.”

 

 ©  BELGA

Tiesj Benoot (Team DSM): “Bora-Hansgrohe reed al op kop toen Roglic viel”

“Er was één stuk vallei waar we op een grote baan reden, en voor de rest was het draaien en keren. Het was zeer pittig, zeker omdat Primoz Roglic nog twee keer viel”, zei Tiesj Benoot. “De eerste keer werd er duidelijk op hem gewacht. Ik zat er net achter toen hij voor de tweede keer viel, en toen was Bora-Hansgrohe al op kop aan het rijden om de groepen samen te brengen. Ik denk niet dat je dan kan zeggen dat ze iets fout hebben gedaan, dat hoort ook bij koers. Als ik was gevallen, hadden ze ook niet gewacht.”

Benoot sluit Parijs-Nice af op een fraaie vijfde plaats in het eindklassement. “Het had ook vierde kunnen zijn, maar bij de eerste tussensprint zat ik echt vast. Ik had ook echt last van de luchtwegen vandaag, er zat veel slijm. Dat is zo bij enkele renners in de ploeg, dus misschien is het een klein virus. Maar we hebben allemaal negatief getest op corona”, stelt Benoot gerust. “Het is tijd voor een beetje herstel. Het is een goede Parijs-Nice geweest, en ik ben blij om er weer bij te zijn. Dat is positief voor wat volgt.”

Harm Vanhoucke (Lotto Soudal): “Redelijk hectisch”

“Het was redelijk hectisch, ook omdat Roglic twee keer viel”, zei Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal). “De tweede keer reden ze door om hem op achterstand te zetten. Er is steenhard gereden. Je kan ook niet iedere keer blijven wachten, hé. Het is hun keuze, voor mij maakt het niet veel uit wat ze deden.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten