Nieuwe muziekclips, videostreaming en filmisch theater

Gent, allez ja, online -

Huidhonger. Podiumdorst. Het verlangen naar liveconcerten en theatervoorstellingen blijft maar aanzwellen. Zowel bij artiesten als publiek. Beide groepen vallen dan maar terug op videostreaming. Al is ook uitstellen een mogelijkheid. Hieronder toch een overzicht. Doe er uw voordeel mee.

Na Black kleurt NTGent in tweede deel trilogie over België Yellow Donderdag 19 maart, 20 u, online, registreren

Yellow, het tweede deel van de trilogie The Sorrows of Belgium die regisseur Luk Perceval voor NTGent over aspecten van de Belgische geschiedenis maakt, ging vorige donderdag in première. Zonder publiek uiteraard. Ook niet zomaar een captatie van de opvoering op scène. NTGent maakte er speciaal voor het onlinepubliek, een filmische versie van. Die blijkt aan te slaan: al meer dan 2.000 registraties voor de première en de komende voorstelling van donderdag 19 maart. En vier sterren in de Britse krant The Guardian.

Waar Black handelde over de koloniale periode van België in Afrika, focust Yellow op de Vlaamse collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Registreren voor de onlinevoorstelling

Yves Meerschaert met nieuw project Wegpiraat bij’ De Vieze Gastenonline, gratis

Bij De Vieze Gasten laten ze de artiesten in deze tijden niet concerteren in de lege concertzaal. Met een bepaalde regelmaat nodigen ze de artiesten wel uit om in de kleine kantoorruimte van Bij De Vieze Gasten te spelen. De Propere Fanfare deed al haar ding, ook De Karavaan kwam al langs. Wie ook niet mocht ontbreken is Yves Meersschaert. Toetsenman en veel meer dan dat. Gekend van zowel De Propere Fanfare, van Derek & Vis, van zijn project ROOM 13 (studio en concertzaal aan de Muide), en van zijn ROOM13 Orchestra, waarmee hij onder meer Lieven Tavernier begeleidde. En nog zoveel meer.

Samen met Frank Vantroyen (tuba) vormt Meersschaert nu het project Wegpiraat. De twee mogen dan compleet verschillende achtergronden hebben, toch blijken ze complementair. Ze leerden elkaar in 2007 kennen tijdens de opnames van de cd Wind en Vuur van Lieven Tavernier, en zoals dat met muzikanten gaat, kwamen ze elkaar wel eens tegen.

Tijdens de lockdownperiode was er van elkaar fysiek tegenkomen geen sprake, maar ze wisselden digitaal ideeën uit. Dat leidde aanvankelijk tot een aantal nieuwe composities, en tot meer materiaal, waarmee ze nu een debuutplaat maken. Tuba, piano, Nederlandstalige liedjes. Wegpiraten blijven niet ter plaatse trappelen, dus willen ze er ook mee naar de zalen, van zodra dat weer mag.

Maar ze speelden dus Bij De Vieze Gasten en de registratie daarvan staat op Youtube.

U kan de heren ook nog steunen: er loopt een crowdfundingactie om de debuutplaat te bekostigen.

MEK maakt nieuwe single en clip met Rosa ButsiOnline

MEK is de artiestennaam van Koen Meirlaen, destijds lid van de band Nova Zembla van Thuis-acteur Bert Verbeke. Voor zijn vorige single gebruikte MEK soundsamples die hij opnam tijdens een expeditie op Antarctica. Op dinsdag 16 maart lanceert MEK een nieuwe single met bijhorende videoclip: Go South Now. Voor die single werkte hij samen met RosaButsi (artiestennaam van Roos Denaeyer). Rosa Butsi won in 2020 de wedstrijd Soundtrack. De twee artiesten maakten het nummer niet door hun muzikale inspiraties digitaal naar elkaar door te sturen, maar wachtten telkens tot er een lockdown voorbij was om fysiek samen te komen. Dat zorgde voor vertraging, maar bood het voordeel dat alles tussendoor kon bezinken. Voor de clip trokken ze naar een nogal unieke locatie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het ritueel van de omhelzingZaterdag 20 maart, vanaf 20 u tot 22 maart 20 u videostreaming (inschrijven)

Beeldend kunstenares Mira Verstraeten en danseres Tchi-ann Liu leerden elkaar kennen en werden vriendinnen: “Onze vriendschap werd hechter, hierdoor ontdekten we parallellen in ons werk en leven, zo ontstond een eerste onvermijdelijke artistieke aanzet”, aldus Mira Verstraeten.

Mira Verstraeten is van opleiding fotograaf, maar zocht en zoekt samenwerkingen met andere disciplines om op die manier nieuwe spanningsvelden te ontdekken. Met ‘Rite of Cuddle’ schudden Mira Verstraeten en Tchi-ann Liu de winter van zich af. Ze tonen een kort videoverslag van hun maakproces, waarin de kracht van hun onderlinge connectie de essentie vormt. De eerste aanzet van hun samenwerking resulteert in een fysiek spel van stilstand en beweging, afstand en nabijheid en de subtiele verstrengelingen van beiden. Zoals seizoenen die circulair in elkaar overgaan.”

‘Rite of Cuddle’ gaat over openheid, vertrouwen. Ook speelsheid is belangrijk. “Het staat nog open welke vormen onze eerste samenwerking zal aannemen. We zijn vooral benieuwd naar welke fricties dit teweeg zal brengen tussen de media die we hanteren”, aldus Mira Verstraeten. De makers namen saxofonist Mattias De Craene onder de arm voor de soundtrack. Gentenaars Nana Vaneessen en Lisa Spilliaert stonden dan weer in voor respectievelijk camerawerk en montage.

Laat u uit de duisternis trekken door het Zwart Licht FestivalDonderdag 18 maart tot en met zaterdag 20 maart, 20u, Muziekcentrum De Bijloke, livestream via soundofghent.be

Op een manier past barokmuziek goed bij wat er zich momenteel afspeelt in de wereld. Tijdens het bijzondere barokfestival ‘Zwart Licht’ kan iedereen zich onderdompelen in een melancholisch en helend muziekbad. Luitiste Sofie Vanden Eynde creëerde met haar ensemble Imago Mundi de voorstelling T.E.N.E.B.R.A.E. waar het verdriet in de wereld (een stukje) een plaats krijgt. Imago Mundi doet hiervoor een beroep op de Leçons des Ténèbres van Couperin maar bijvoorbeeld ook via improvisaties op soefi-teksten en traditioneel repertoire uit een verwoeste moskee uit Aleppo. Of verbaas je over de klanken van luit, vedel of cetera (een soort mandoline) bij ClubMediéval (op vrijdag 19 maart).

Tranen stromen allemaal naar dezelfde zee.

Meer info

Vader Myrddin en dochter Imre nodigen uit op Foyer MatineeZondag 21 maart, 11u, Handelsbeurs, livestream via soundofghent.be

Gitarist Myrddin De Cauter en celliste Imre tekenden al voor prachtige muzikale vader-dochter momenten, onder meer op Gent Jazz en Dranouter Festival. Myrddin was er al vroeg van overtuigd dat hij ooit met zijn dochter op het podium zou staan. En zijn buikgevoel kreeg opnieuw gelijk. Opgroeien onder muzikaal genereuze generatievleugels in de familie De Cauter blijkt inspirerend. De Foyer Matinee met Imre en Myrddin neemt u mee naar de wereld van flamenco en klassieke muziek.

Meer info 

Dijf Sanders - Daft Punk Van Den Aldi

Podiumdorst leidt tot creativiteit. Zeker bij Dijf Sanders. Laatst postte de muzikale duizendpoot een nieuwe aflevering van ‘Gear Roulette’. Een concept waarbij het lot een combinatie kiest uit Sanders’ verzameling instrumenten en opnamemateriaal. Benieuwd hoe je muziek maakt met een Gameboy en een Moog synthesizer?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tentoonstelling De Vogelaars uitgesteld door coronaNiet van 19 tot 28 maart, maar van 7 tot 16 mei in Lightroom 35, Patijntjesstraat

Humor, seksualiteit en dubbelzinnigheid. Dat zijn de kernwoorden waarmee Stefanie Lisabeth haar debuuttentoonstelling De Vogelaars omschrijft. Humor en seks waren twee dingen die een tijdlang uit het leven van Stefanie verdwenen, toen ze door een donkere depressie ging. Maar met de tentoonstelling De Vogelaars sluit Stefanie die periode af. Ze doet dat met seksueel getinte realistische acrylportretten. Met dubbelzinnige titels en humor wil ze luchtigheid brengen in een onderwerp waar toch nog wel taboes rond bestaan. De tentoonstelling zou de komende twee weekends plaats vinden, maar door de huidige covidmaatregelen stelt Stefanie Lisabeth De Vogelaars uit tot begin mei. Een voorsmaakje en info op de site van Stefanie Lisabeth. Even aanpassen die agenda, voor wie de eerder opgegeven data al genoteerd had.Meer info

An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme
Aangeboden door onze partners