Vlaams Belang trekt kandidatuur van omstreden VAF-bestuurder Jef Elbers in na homofobe uitspraken

 

 ©  Belga

In samenspraak met de man zelf heeft Vlaams Belang beslist om de kandidatuur van de omstreden Jef Elbers (73) voor de raad van bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds in te trekken. De man, de ex-scenarist van reeksen als Merlina en Postbus X, was in opspraak gekomen door een resem homofobe uitspraken.

Partijvoorzitter Tom Van Grieken kondigde de stap op Radio 1 aan. Hij betreurt de commotie die ontstaan is rond de man. “Wij distantiëren ons van zijn platte uitspraken, maar wij hebben hem geselecteerd vanwege zijn expertise als scenarioschrijver. Daar gaat het toch om? U vraagt een loodgieter of een arts toch ook niet naar zijn politieke voorkeuren?”

Afgelopen weekend leken Vlaams Belang en Elbers nog vastberaden om door te zetten. Maar de commotie werd uiteindelijk te veel en straalde af op de partij. “De persoonlijke mening van Elbers wordt misbruikt om een groep van 800.000 kiezers te culpabiliseren”, zegt Van Grieken. Dus hakten hij en Elbers na een lang gesprek zondag de knoop door.

LEES OOK. Jef Elbers: “Ik ben geen homofoob. Dat is strafbaar en ik ben daar nooit voor veroordeeld”

 (agy)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten