Deense die overleed na inenting met AstraZeneca-vaccin had “ongebruikelijke” symptomen

© Het Nieuwsblad

Bron: BELGA

De Deense vrouw die aan een bloedstolling overleed na haar inenting met het AstraZeneca-vaccin had “zeer ongebruikelijke” symptomen. Het Deense medicijnagentschap zegt maandag dat de 60-jarige patiënte een laag aantal bloedplaatjes had, stollingen in kleine en grote bloedvaten en bloedingen.

Denemarken maakte vorige week bekend tijdelijk te stoppen met het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca. Het ging volgens de autoriteiten om een voorzorgsmaatregel vanwege mogelijke bijwerkingen. Er was herhaaldelijk melding gemaakt van bloedstolsels bij mensen die waren ingeënt met het middel.

Meerdere Europese landen, zoals Noorwegen en IJsland, hebben het Deense voorbeeld gevolgd. Nederland maakte zondag bekend dat voorlopig wordt gestopt met vaccineren. Andere landen, zoals België, zien daar nog geen reden toe. Maandagnamiddag buigt het EMA zich over het dossier, waarna de taskforce vaccinatie het advies nog eens onder de loep zal nemen.

AstraZeneca benadrukte zondag dat er geen aanwijzingen zijn dat het vaccin een verhoogd risico oplevert op bloedstollingen. Dat beaamde medeontwikkelaar Oxford Vaccine Group op maandag. Directeur Andrew Pollard benadrukte bij de BBC dat er “geen toename van het aantal bloedstollingen is in het Verenigd Koninkrijk, waar in Europa de meeste inentingen hebben plaatsgevonden”.

LEES OOK. Al tien landen beslisten om tijdelijk te stoppen met AstraZeneca-vaccin: wat is de reden en waarom volgt België niet? (+)

De onrust over het AstraZeneca-vaccin wordt ondertussen ook in andere werelddelen op de voet gevolgd. Thailand maakte vorige week als eerste land buiten Europa bekend het AstraZeneca-vaccin voorlopig niet te gebruiken, maar het is daar inmiddels op teruggekomen. Het land gaat dinsdag opnieuw mensen inenten met het middel.

Indonesië liet maandag juist weten het vaccin voorlopig op de plank te laten liggen. De minister van Volksgezondheid zei dat wordt gewacht op nadere informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten