Koen De Bouw en Johan Heldenbergh nemen het tegen elkaar op in de Oscars: films zijn genomineerd voor ‘beste internationale film’

‘The man who sold his skin’ met Koen De Bouw maakt kans op een Oscar, net als ‘Quo vadis Aida’ met Johan Heldenbergh. 

Het was iets later dan gewoonlijk, maar maandag werden de Oscarnominaties bekendgemaakt. Er maken geen Belgische producties kans op een gouden beeldje, maar Belgische acteurs wel. Zowel The man who sold his skin met Koen De Bouw als Quo vadis Aida met Johan Heldenbergh werden genomineerd in de categorie ‘beste internationale film’.

Wout Desmytere

“Het is een van de mooiste projecten waar ik de afgelopen jaren aan heb meegewerkt”, zei Johan Heldenbergh begin dit jaar. Dat het Bosnisch oorlogsdrama Quo vadis Aida, waarin hij de Nederlandse kolonel Thom Karremans vertolkt, kans maakt op een Oscar voor ‘beste internationale film’ is dus iets om fier op te zijn. Acht jaar geleden kwam hij al ’s in de buurt van een Oscar met The broken circle breakdown.

Maar Heldenbergh krijgt concurrentie van Koen De Bouw. De Tunesische film The man who sold his skin, waarin die laatste een cruciale rol speelt, is ook genomineerd in dezelfde categorie.

LEES OOK.Films met Koen De Bouw en Johan Heldenbergh getipt als favorieten voor de Oscars: “Zelden wist een film me zo te ontroeren”

Topfavoriet dit jaar wordt Mank, de biopic over Citizen Kane­-scenarist Herman J. Manckiewicz van regisseur David Fincher. Die haalde 10 nominaties binnen. The father, The trial of the Chicago 7, Judas and the black Messiah, Minari, Nomadland en het door het Belgische Caviar geproduceerde Sound of metal maken elk kans op 6 beeldjes.

LEES OOK. RECENSIE. ‘Mank’ van David Fincher: Met de rem op ***

De Oscars worden op 25 april uitgereikt.

Aangeboden door onze partners