Atletes getuigen over training en de mannen die hen lastigvallen: “Wij weten niet wat jouw intenties zijn als je achter ons loopt”

Mara Yamauchi. ©  Getty Images via AFP

Sinds de dood van Sarah Everard spreken veel vrouwen zich uit over de angst die ze voelen als ze alleen over straat moeten lopen. Ook topatletes Sabrina Sinha en Mara Yamauchi spreken zich hier over uit. “Als het donker is en ik heb niemand om samen mee te lopen, dan ga ik meestal ook niet, uit angst”, zegt Sinha.

Wannes AverhalsBron: BBC

Sarah Everard verdween op drie maart toen ze ’s avonds alleen over straat wandelde in Londen. Haar stoffelijk overschot is ondertussen gevonden in een bos in Kent. Deze gruweldaad roept veel verontwaardiging op bij alle vrouwen, die zich niet meer veilig voelen op straat. “Mijn vader heeft zich aan mij en mijn zus verontschuldigd in naam van alle mannen”, zegt Sabrina Sinha. De Britse atlete begon met lopen op haar elf jaar en sindsdien heeft ze zich altijd begluurd gevoeld. “Er werd naar mij gefloten, geroepen en auto’s vertraagden als ze langs me reden.”

Wat wel opvalt is dat als Sinha met een man ging lopen, dat al die voorvallen niet gebeurden. “Het gebeurde alleen als ik met een ander meisje of meerdere meisjes ging joggen”, zegt Sinha. “Ik wist vroeger niet beter, tot ik het aan mijn ouders vertelde.”

Al meerdere keren vastgenomen

Ook marathonloopster Mara Yamauchi heeft al te maken gehad met dat soort individu’s. “Als ik aan het trainen ben en ik steek een man voorbij pakt hij mij bij de schouder en blijft daarna vlak achter mij lopen”, zegt Yamauchi. “Dan denk ik, is hij competitief, of gaat hij mij aanvallen?”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het lijkt er ook op dat dit vooral een groot probleem is bij het lopen aangezien dat op publiek terrein is. “Als twee vrouwen tennis aan het spelen zijn en een man komt ineens meedoen dan stuur je hem weg, maar bij het lopen is dat niet zo”, zegt Yamauchi.

De oplossing om dit soort ongure types tegen te gaan is nochtans simpel volgens de loopster. “Mannen moeten onder elkaar zeggen wat wel en niet kan”, zegt Yamauchi. “Vrouwen weten niet wat je intenties zijn als man, het is respectloos en het maakt veel vrouwen bang.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten