Grote asteroïde passeert komend weekend relatief dicht bij de Aarde

Bron © BELGA

De waarschijnlijk grootste asteroïde die volgens wetenschappers dit jaar dicht bij de Aarde komt, vliegt zondag langs onze planeet. Het hemellichaam met de naam 2001 FO32 en een diameter van enkele honderden meters nadert onze aardbol dan tot ongeveer 2 miljoen kilometer, maakte het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA bekend. Dat is meer dan vijf keer zo ver als de afstand van de Aarde tot de maan.

Er is geen gevaar voor een botsing, nu niet, maar ook niet in de toekomst. “We kennen de baan van 2001 FO32 rond de zon heel goed; we hebben hem gevolgd sinds hij twintig jaar geleden werd ontdekt”, zei Paul Chodas van NASA. “De asteroïde kan op geen enkele manier dichterbij komen dan 2 miljoen kilometer.”

2001 FO32, die eens in de 810 dagen om de zon draait, zal met een snelheid van ongeveer 124.000 kilometer per uur buitengewoon snel langs ons scheren, en pas in 2052 op 2,8 miljoen km afstand te passeren.

NASA-wetenschappers willen zondag van de gelegenheid gebruikmaken de asteroïde nader te onderzoeken. Ook amateur-astronomen in het zuidelijk halfrond en lage noordelijke breedtegraden kunnen met zelfs niet al te grote telescopen naar het object loeren, zegt Chodas.

AANGERADEN