Russische dopingschorsing komt weer op tafel bij World Athletics

 

 ©  REUTERS

World Athletics bespreekt woensdag en donderdag of het de schorsing van Russische atleten, die geldt sinds er eind 2015 een geïnstitutionaliseerd dopingnetwerk in het land aan het licht kwam, herbekijkt. Op het virtueel overleg van de internationale atletiekfederatie moet duidelijk worden of de Russen een waterkans houden om deel te nemen aan de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio.

Bron: BELGA

De Russische atletiekbond (RusAF) is sinds eind 2015 geschorst, nadat bewijs was gevonden voor grootschalig en gestructureerd dopinggebruik. Daarvoor kregen de Russen een schorsing tot eind 2022. Maar het bestuur van World Athletics keurde begin deze maand het herstelplan goed dat de Russische atletiekbond opstelde met de vereiste hervormingen. “Dit is niet het einde, maar het begin van een lange reis”, zei World Athletics-voorzitter Sebastian Coe toen. “De RusAF moet enorm veel werk verrichten om het vertrouwen weer op te bouwen.”

De verwachting is dus niet dat de Russen, die sinds het WK van 2015 in Peking niet meer onder Russische vlag mochten deelnemen aan internationale toernooien, op korte termijn hun terugkeer zullen vieren. Dat World Athletics de zaak weer bespreekt, wijst er evenwel op dat de internationale atletiekfederatie rekening houdt met de goede voornemens van de Russen.

Alleen Russische atleten die kunnen aantonen hun sport zuiver te beoefenen, mogen momenteel deelnemen aan internationale toernooien.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten