Pralinewinkels op toeristische plaatsen zien omzet met 90 procent dalen

De verkoop van pralines op toeristische plaatsen is volledig ingestort 

De verkoop van pralines op toeristische plaatsen is volledig ingestort © Dieter Telemans  

Niet alleen onze bierbrouwers, maar ook de uitbaters van die andere Belgische specialiteit krijgen raken klappen. Pralinewinkels in de buurt van toeristische trekpleisters zien door de coronacrisis hun omzet dramatisch slinken.

Leonidas laat in de zakenkrant De Tijd weten dat twintig à veertig van hun vierhonderd winkels in ons land momenteel op de “rode lijst” staan en met sluiten bedreigd worden. Er is sprake van een omzetverlies van 90 procent voor die zaken.

Eenzelfde cijfer horen we bij Neuhaus. “Onze winkels in luchthavens, stations of bij drukke trekpleisters kennen ook verliezen tot 90 en zelfs 95 procent”, zegt CEO Ignace Van Doorselaere. “De reden daarvoor is simpel: er zijn geen of amper toeristen. Omdat 35 procent van onze wereldwijde omzet gelinkt is aan toerisme, komt dat dus wel aan. Gelukkig doet de resterende 65 procent van onze business het wel nog goed.”

Ook wat sluitingen betreft valt het bij Neuhaus gelukkig mee. In België hebben ze een tachtigtal winkels, waarvan er nu nog een vijftig in handen van zelfstandigen zijn. “Voor corona was die laatste groep groter, maar we hebben er toch een zestal zelf moeten overnemen omdat die mensen er niet meer uit raakten. Eén ging volledig dicht, in Gent, maar daar zaten we qua spreiding al goed.”

Overleven door de webshop

Niet alleen de grotere spelers ondervinden last. In toeristische steden zoals Brugge zijn er momenteel ook verschillende kleinere pralinewinkels dicht. “Er zijn er zelfs die sinds het begin van corona de deuren nog niet geopend hebben”, zegt de Brugse topchocolatier Dominique Persoone. Zijn winkels in Brugge en Antwerpen zijn wel open. “Maar we draaien ook maar een 50 à 60 procent van ons normale cijfer hoor. Gelukkig hebben we nog veel vaste klanten én draait de webshop goed. Zo overleven we.”

Bij de overkoepelende organisatie Choprabisco klinkt het ook dat vooral de winkels die mikken op toeristen, getroffen zijn. “De pralinier die werkt voor eerder lokale klanten, doet nog steeds goeie zaken. Maar diegene die het moeten hebben van toeristen, heeft het lastig.” (csn)

LEES OOK

Nu in het nieuws