Belgische ambassade hekelt “intimidatiecampagne” tegen pers in Servië

Archiefbeeld. 

Archiefbeeld. ©  AFP

Bron: BELGA

Westerse ambassades in Belgrado, waaronder de Belgische, hebben donderdag hun bezorgdheid geuit over een “intimidatiecampagne” van Servische regeringsgezinde media en parlementsleden van de regeringspartij tegen ngo’s en journalisten.

De afgelopen weken zijn journalisten van het onderzoeksnetwerk KRIK er door roddelbladen en televisiestations die dicht bij de regering staan van beschuldigd banden te onderhouden met een criminele bende waarvan de leden onlangs zijn gearresteerd.

Tegelijkertijd beschuldigden functionarissen van de Servische Progressieve Partij (SNS) van president Aleksandar Vucic ngo’s die kritisch zijn voor de overheid ervan “criminele ondernemingen” te zijn en onthulden ze persoonlijke details over hun leiders.

Journalisten “werden persoonlijk aangevallen, zozeer zelfs dat hun veiligheid in gevaar kwam”, aldus de Franse ambassade op Twitter. Parlementsleden hebben ook lasterlijke toespraken gehouden” tegen ngo’s, klinkt het.

“De media en het maatschappelijk middenveld kunnen hun cruciale werk alleen doen als zij worden gerespecteerd en vrij mogen opereren zonder bedreigingen of intimidatie”, aldus de Belgische ambassade.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De oprichting van een werkgroep voor de bescherming van journalisten of de goedkeuring van een gedragscode door het parlement behoren tot de instrumenten die moeten bijdragen tot een klimaat dat bevorderlijk is voor de democratie, tweette de Belgische ambassade nog.

Ook de vertegenwoordigingen van de VS en Nederland spraken hun bezorgdheid uit.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten