Reddit-beleggers nemen nu aandeel van Volkswagen in het vizier

Themabeeld 

Themabeeld ©  REUTERS

Kleine particuliere beleggers storten zich op het aandeel Volkswagen. De ambitieuze verkoopdoelstellingen die de Duitse automaker eerder uitsprak, trok de aandacht van beleggers op fora zoals ‘Wall Street Bets’ op het internetplatform Reddit. Daarop wordt Volkswagen neergezet als het nieuwe Tesla.

jvhBron: BELGA

Het zorgde er ook voor dat de aandelen Tesla werden ingeruild voor die van Volkswagen, dat onlangs weer het waardevolste beursgenoteerde bedrijf van Duitsland werd. Donderdag won de Duitse automaker tussentijds 15 procent aan beurswaarde. Het aandeel steeg daarmee naar de hoogste stand in 12,5 jaar, om uiteindelijk toch met verlies te sluiten.

De laatste keer dat Volkswagen een dergelijke koerssprong beleefde was in 2008 in verband met de overname door Porsche. De gewone aandelen van Volkswagen bewegen vaak heftiger dan gemiddeld. Dat komt omdat slechts een klein deel van de stukken vrij verhandelbaar is. Circa 90 procent van de gewone aandelen is in handen van grote aandeelhouders als Porsche, Nedersaksen en Qatar. Vrijdag daalde de waarde van het aandeel van Volkswagen bij de opening van de beurs van Frankfurt weer sterk. Om iets voor 10 uur was het meer dan 10 procent minder waard.

LEES OOK. Keith Gill (34), de man achter de revolte van de amateur-beleggers: een Wall Street-wolf met een huurhuis (+)

Het is niet voor het eerst dat de Reddit-beleggers van zich laten horen. Eerder stuwden ze aandelen als die van gamewinkelketen GameStop en bioscoopuitbater AMC Entertainment tot grote hoogte. Particuliere beleggers moedigden elkaar via internetfora aan om te investeren in de aandelen, om daarmee grote beleggingsfondsen die speculeerden op een koersdaling een hak te zetten.

LEES OOK

Nu in het nieuws