Proces tegen tweede in China opgepakte Canadees van start gegaan

Amerikaanse en Canadese diplomaten worden niet binnengelaten in de rechtszaal. ©  AFP

Bron: BELGA

In de Chinese hoofdstad Peking is maandagochtend (plaatselijke tijd) het proces van start gegaan tegen een Canadees die al twee jaar wordt vastgehouden vanwege “spionage”. Dat heeft een verantwoordelijke van de Canadese ambassade gemeld.

Het proces van oud-diplomaat Michael Kovrig volgt drie dagen na het proces in Dandong van een andere Canadees, Michael Spavor, dat na twee uur achter gesloten deuren werd afgerond zonder dat het vonnis publiek werd gemaakt.

De twee mannen werden in 2018 opgepakt kort nadat in Canada op vraag van de Verenigde Staten de topvrouw van de Chinese telecomgigant Huawei, Meng Wanzhou, werd gearresteerd. Ottawa beschuldigt Peking ervan de twee Canadezen te hebben opgepakt als vergeldingsactie, maar dat ontkent Peking.

Geen publiek

Net zoals bij het proces van Spavor, worden tijdens dat van Kovrig geen buitenstaanders toegelaten in de rechtszaal. Zowel de vertegenwoordigers van de Canadese ambassade in China als diplomaten van meer dan twintig andere landen die het proces wilden volgen, mochten het gebouw niet binnen.

Volgens een functionaris van de rechtbank waar Kovrig wordt berecht, gaat het om een proces rond de nationale veiligheid en mag daarom geen publiek aanwezig zijn in het gerechtshof.

Kovrig riskeert net als Spavor een levenslange gevangenisstraf. In China leiden rechtszaken vrijwel altijd tot een veroordeling.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten