Cultuuragenda zonder pauzeknop

KleinKunstKollektief in de Genste cultuuragenda © Steven Hendrix, kvg

Gent -

Het Overlegcomité moet al fel uit de hoek komen, vooral de Cultuuragenda van de Gentenaar op de pauzeknop duwt. Zelfs nu de geplande versoepelingen, zoals de groepsactiviteiten tot 50 mensen, terug in de ijskast moeten, blijft er nog steeds meer dan voldoende cultureel kalendermateriaal voor handen. Brusselmans blijft bedwelmen, burlesque blijft boomen, en kleinkunst blijft kleven. Online of in uw boekhandel, hoop zit nog steeds in vele hoekjes.

Liesa Van der Aa presenteert nieuw werkDinsdag 23 maart, 20.15 u, Handelsbeurs, livestream Sound of Ghent

Als Liesa Van der Aa met nieuw werk naar buiten komt, dan is het niet zomaar een plaat met een aantal songs op. Bij Liesa Van der Aa is het altijd dat ietsje meer en duiken er wel theater- of andere kunstvormen op. Nu is er Easy Alice, en van die plaat zegt Liesa dat het ook film is , en een verhaal en ook een fragment. Easy Alice klinkt als eclectische funk, als een kaleidoscopische ontmoeting tussen Kafka en Britney Spears, een gesprek tussen PJ Harvey en Eminem, een duet tussen Bill Withers en Missy Elliot, zo meldt de Handelsbeurs.

Uitgelezen vanuit je eigen woonkamer in plaats van theaterzaalDinsdag 23 maart, Voo?uit, 20 uur. Livestream Sound of Ghent

Uitgelezen is één van de langstlopende en meest succesvolle activiteiten van de Voo?uit. De theaterzaal van de kunstinstelling loopt elke maand makkelijk vol voor dit boekenprogramma waarin een vast panel, aangevuld door gelegenheidsgasten, twee boeken bespreken. Dank zij het initiatief van Sound of Ghent bleef Uitgelezen ook tijdens deze coronatijden doorlopen. Weliswaar zonder publiek, maar via livestreaming. Het vaste panel van Anna Luyten, Jos Gheysen en Fien Sabbe krijgt deze keer het gezelschap van voormalig voorzitter van de Jeugdraad Nozizwe Dube en de Gentse politica Hafsa El-Baziou.

Ze zullen het dinsdag hebben over het met de Booker Prijs bekroonde ‘Meisje, vrouw, anders’ van Bernardine Evaristo en over Kruimeldief van Hind Eljadid, die in 2020 nog schrijver in residence in de Voo?uit was.

De literair-muzikale intermezzo’s zijn van slam poetry-parel Lisette Ma Neza en percussionist Michelle Samba.

Jef Neve speelt voor Van EyckConcert op donderdag 25 maart, 20 u, Sint-Niklaaskerk. Livestream via Sound of Ghent. Multimediaspektakel in Sint-Niklaaskerk verlengd

Al geruime tijd loopt in de Sint-Niklaaskerk aan de Korenmarkt het multimediaal spektakel Lights on Van Eyck. Daarin wordt het werk van Van Eyck via de meest moderne digitale en multimediale technieken op een indrukwekkende manier geëvoceerd. Het belevingsevenement wordt verlengd tot 7 november 2021.

De organisatoren slaagden er ook in om Jef Neve te overhalen een eigen soundtrack te schrijven rond het spektakel. Donderdag speelt de componist en jazzpianist live in de Sint-Niklaaskerk. Zonder publiek uiteraard, maar dankzij Sound of Ghent wel te volgen vanop uw computer, tablet of gsm.Meer info

We need more hornes please!Den Hoed Music streamt live en gratis BrazzmatazzZaterdag 27 maart, 20u30

Vzw Den Hoed Music knokt hard voor kansen voor muzikanten en bands. En bovenal, de vzw zorgt voor hoop in de muziekwereld. Zo planden de mannen en vrouwen achter Den Hoed Music ook een reeks livestreams en zodra het kan echt live concerten. Deze zaterdag zal uw scherm nipt groot genoeg zijn voor de volledige line-up van de blazers van Brazzmatazz. Maak uw weekend funky, smeuïg en groovy.

Zelfs met uw sloefkes aan.Meer info

Ding Dong Dolores serveert een burlesque verjaardagsshowZondag 28 maart, 20 u, livestream

Hoe viert een burlesque-artieste haar verjaardag in deze coronatijden? Vraag het aan Tine De Pauw. Die verjaart op zondag 28 maart en ze wil de buitenwereld laten meegenieten van haar verjaardag. Tine De Pauw is theatermaker, maar ook burlesque-artieste. In die hoedanigheid komt ze naar buiten als Ding Dong Dolores. Ze was al vaker te zien tijdens de burlesque shows van Cabaret Cuberdon in de Missy Sippy, waar ook Zoe Bizoe aan deelneemt. “Ik stond ook al op het podium in de stadsschouwburg van Brugge en Kortrijk, en De Spil in Roeselare. Maar nu heb ik mijn eigen soloshow”, aldus Dolores: “veertig minuten lang. Helemaal in elkaar gestoken samen met mijn partner Mieke Claeys. Die is fotografe en ze is meteen ook het videotechnische brein achter de operatie. Het is de eerste keer dat we als koppel professioneel samenwerken, en we hebben onze living thuis tien dagen omgevormd tot een theaterlocatie om alle acts op te nemen. Ik doe als Ding Dong Dolores zowel de presentatie, ik doe het werk van de stage kitten, en uiteraard de acts zelf. Ik sta er voor bekend om te balanceren op de koord van sensualiteit, humor en het theatrale. De show is vooraf opgenomen en wie intekent krijgt een privé link doorgestuurd.”

Ding Dong Dolores pakt het professioneel aan. Voor de voorstelling zijn verschillende soorten tickets verkrijgbaar. De basisprijs is 12 euro, maar wie vroeg bestelt krijgt korting. Voor 50 euro krijgt u bovenop de show zelf nog een burlesque opleiding van één uur. Wie 300 euro neertelt, krijgt _ van zodra dat volgens de veiligheidsnormen mag _ thuis een privé liveshow van Ding Dong Dolores geserveerd.

Herman Brusselmans schrijft alweer een nieuwe romanMaanlicht van een andere planeet. 184 blz. Prometheus. In de boekhandel

In deze tijden waar podia van cultuurcentra en muziekcafés nog steeds leeg blijven en een mens noodgedwongen thuis moet blijven, kunnen boeken meer nog dan anders soelaas brengen. Herman Brusselmans heeft met Maanlicht van een andere planeet alweer 184 pagina’s literatuur afgeleverd. In Maanlicht van een andere planeet voert hij een vertrouwd personage uit vervlogen tijden op: Louis Tinner. Die kan u kennen uit De man die werk vond, Nog drie keer slapen, Ik word wakker en Trager dan de snelheid. Tinner is nu een zestiger, weduwnaar en kinderloos. Z’n vrouw en z’n zoon waren verongelukt met de auto. Zo lezen de eerste zinnen. De rest verneemt u na aankoop van de roman in de lokale boekhandel.

Nieuwe single voor Charlotte Adigéry

De Gentse muzikante Charlotte Adigéry heeft een nieuwe single uit. Die kreeg de titel Bear With Me (and I’ll stand bare before you). Tot stand gekomen tijdens de lockdown, een periode die de Gentse zangeres net als zovele andere met een dubbel gevoel doorworstelde: enerzijds onzeker, anderzijds inspirerend. De single is er het resultaat van. Het nummer zal ook terechtkomen op de eerste compilatieplaat die de broers Dewaele op hun DEEWEElabel maken. Charlotte geeft in een interview op Radio 1 meer uitleg.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 © Steven Hendrix

Kleinkunstkollektief viert tiende verjaardag met livestreamconcertMaandag 29 maart, Minard, via livestream

Het Kleinkunstkollektief, dat is volgens de fans kiekevel, humor en ambiance tegelijkertijd. Kenners doen er nog een schep bovenop: die noemen het werk van Het Kleinkunstkollektief ook ambachtelijke muziek. Het Kleinkunstkollektief is een project van de broers Johannes en Joachim Wannyn. Het Kleinkunstkollektief bestaat 10 jaar en viert dat met een livestreamconcert met extra gasten, waaronder Nils De Caster, Sara De Smedt en Corneel Didier.

De broers Wannyn kregen de passie voor muziek en in het bijzonder kleinkunst met de paplepel mee en stonden al vanaf jonge leeftijd samen op de planken en toerden in diverse bezettingen langs de Belgische en buitenlandse podia. Als ingeweken studenten-in-Gent besloten ze in 2010 aan de toog van toenmalig stamcafé ‘Den Hemel’ hun door de jaren heen opgebouwde kleinkunstrepertoire te bundelen in een volwaardig podiumproject. Samen met muzikale zielsgenoten Jurgen Stroobant (accordeon), Quinten De Vlaeminck (contrabas) en vriendin Lotte Remmen (viool) vormden ze ‘Het Kleinkunstkollektief’, waarmee ze sedertdien als hedendaagse troubadours langs de Vlaamse concertzalen, festivals, volksfeesten en kroegjes reizen.

De eerste - bij de Gentse fans nog steeds legendarische - caféconcerten speelden ze in o.a. De Fatima, De Molotov, De Kleine Kunst, Het Muzikantenhuis en andere toffe plaatsen. Ondertussen zijn ze graag geziene gasten op de grotere Gentse podia, waaronder het Luisterplein tijdens de feesten en het kleinkunstfestival ‘Lalawine’. Maar ook in de rest van Vlaanderen touren ze met veel bijval langs culturele centra en festivals. Momenteel bereiden onder de vleugels van Nekka een kerst-kleinkunstprogramma voor in samenwerking met Eva De Roovere.

Met authentieke passie brengen ze de mooiste parels uit 50 jaar kleinkunst tot leven, in de geest van de tijd waarin die ontstaan zijn: een warme akoestische bezetting voor een warm publiek. Bovendien kan het kollektief bogen op de rijke talenten en virtuositeit van de muzikanten, die stuk voor stuk hun strepen verdiend hebben in de Belgische folk-, jazz- en popwereld.

Op het programma staan onder meer Boudewijn De Groot, Wim Decraene, Willem Vermandere, Kris De Bruyne, Urbanus, Jan De Wilde, Bram Vermeulen en vele andere onsterfelijken.

Meer info

An Rosiers, Rudy Tollenaere, Steven Hendrix & Klaas Vandromme
Aangeboden door onze partners