Zo verliep de herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van 22 maart

Op de luchthaven van Zaventem en in Brussel zijn vandaag de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016 herdacht. Exact vijf jaar geleden kwamen 32 mensen om het leven bij twee bomaanslagen op Brussels Airport en in het metrostation van Maalbeek. Er vielen ook honderden gewonden. Onder anderen premier Alexander De Croo (Open VLD) nam het woord tijdens de plechtigheid. “De wreedheid en de gruwel van het geweld mogen nooit een greep op ons krijgen.”

Het Belgische volkslied kondigde de aankomst van koning Filip, koningin Mathilde en premier Alexander De Croo (Open VLD) aan. Vanwege de coronacrisis konden de herdenkingen maar met een beperkt publiek plaatsvinden. Bij de start werd een video getoond van de herdenkingsmomenten vanmorgen op Brussels Airport en in metrostation Maalbeek. Daarna nam premier De Croo het woord. “Vijf jaar geleden gebeurde het ondenkbare”, zo begon zijn toespraak aan het monument voor de slachtoffers van terreurdaden in de Wetstraat. “Vijf jaar geleden sloeg het kwade toe. Drie verwoestende explosies. Twee op onze nationale luchthaven. Een in een metrostel in Maalbeek. Op 1 uur en 13 minuten tijd werden 32 onschuldige mensen uit ons midden weggerukt. Meer dan 340 mensen raakten ernstig gewond. En een veelvoud van levens werd voorgoed ontwricht.”

De Croo zei dat veel van de materiële schade niet langer zichtbaar is. “Maar bij overlevers, nabestaanden en hulpverleners uit de eerste lijn is de schade er nog steeds. Er zijn de littekens. De pijn en de leegte. Het gemis. Zoals de Franse dichter Alphonse de Lamartine schreef: Un seul être vous manque, et tout est dépeuplé(Soms ontbreekt maar één persoon en lijkt de hele wereld ontvolkt, nvdr.).”

Solidariteit

Met de herdenking wil De Croo solidariteit tonen met de overlevers en de nabestaanden en de hulpverleners bedanken. “We zijn hier ook om duidelijk te maken dat niets meer waard is dan een mensenleven. Dat er geen grotere zonde, geen grotere wreedheid bestaat dan het wegvagen van iemands toekomst, het beschadigen en vernietigen van een mensenleven.”

De premier pleitte voor menselijkheid, verbondenheid en liefde als antwoord op terreur en haat. “De wreedheid en de gruwel van het geweld mogen nooit een greep op ons krijgen. De haat mag onze inborst – die van onszelf en van ons land – nooit veranderen.” Ook overheden moeten voor die menselijkheid oog hebben, stelt hij. “Wanneer dat op momenten onvoldoende was, dan moet dat beter. We mogen niemand achterlaten.”

De coronacrisis maakt volgens De Croo nog eens duidelijk hoe belangrijk nabijheid is. “Het omarmen van dié menselijkheid. Dat is de stem van ons land. Het is ons beste antwoord op de onmenselijkheid, de zinloosheid en de vernietigende kracht van haat en terreur.”

“Als we hierin slagen, om van nabijheid, empathie en liefde ons antwoord te maken op de haat, dan overwinnen wij”, stelde de premier voor hij een citaat van de Amerikaanse schrijver Irving Washington aanhaalde: “Tranen hebben iets heiligs. Ze zijn geen kenmerk van zwakte, maar van kracht. Ze zijn welsprekender dan tienduizend tongen. Ze zijn de boden van verpletterend verdriet, van diepe wroeging en van onzegbare liefde.”

Na de speech legden de koning en koningin een krans neer en volgde een minuut stilte. In een video getuigden overlevers en nabestaanden hoe de aanslagen hun leven hebben beïnvloed. Samen brachten ze een boodschap van hoop. “Samen gaan we verder”, klonk het. “Samen staan we sterker.” De Kortrijkse muzikant Ozark Henry bracht het nummer This one’s for you samen met Aristide Melissas, die zwaargewond raakte bij de aanslag in New York van 31 oktober 2017. Toen reed een man met een pick-uptruck in op mensen in Manhattan.

(tica)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten