West-Vlaams gouverneur stelt minister in gebreke voor drukte op treinen: “Voor de NMBS zijn coronaregels blijkbaar niet van tel”

© Het Nieuwsblad

Bron: BELGA

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé heeft minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) in gebreke gesteld. Dat meldt Decaluwé maandag na een overleg met spoorwegmaatschappij NMBS en de minister. Volgens de gouverneur nemen de vervoersmaatschappij en het kabinet geen verantwoordelijkheid in het probleem rond de drukte op de treinen, veelal richting kust.

Maandagochtend vond opnieuw overleg plaats tussen de bevoegde minister, de gouverneur en NMBS omtrent de drukte en veiligheid op treinen. Volgens gouverneur Carl Decaluwé liep dat overleg op niets uit. “Het was opnieuw geen constructief overleg. Op geen enkele van de knelpunten of bezorgdheden kon de NMBS antwoorden. Zo zijn wij al een jaar lang dezelfde discussie aan het voeren zonder enige oplossing.”

Daarom stelt de gouverneur nu minister van Mobiliteit Gilkinet in gebreke. “Ook het kabinet-Mobiliteit neemt geen enkele verantwoordelijkheid. Indien er niet wordt gereageerd op de ingebrekestelling, ligt de weg naar de Raad van State nog steeds open. Ook het sluiten van stations behoort tot te mogelijkheden”, aldus Decaluwé.

“Al een jaar gebeurt er niets”

Ook burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery (N-VA) staat achter de ingebrekestelling. “Er zijn al een jaar lang overleggen aan de gang die op niets uitdraaien. Al een jaar lang gebeurt er niets. Een ingebrekestelling is daarin de volgende stap”, aldus Dumery. “De verstrenging van het Overlegcomité met betrekking tot de treinen was een stap in de goede richting, maar het is nog steeds niet duidelijk hoe NMBS dat praktisch gaat aanpakken.”

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) wil een brief schrijven naar de NMBS. “Een herhaling van de situatie van eind februari is ontoelaatbaar. Als er opnieuw geen of onvoldoende maatregelen worden genomen, zal ik als burgemeester doen wat ik moet doen. Toch hoop ik dat ik me niet zal moeten wenden tot juridische gevechten. Ik roep NMBS op om haar verantwoordelijkheid te nemen.”

Beide badsteden hebben een treinstation en lokken daarom ook heel wat dagtoeristen naar zee. Op beide plaatsen waren afgelopen jaar al meerdere keren problemen omwille van grote drukte in en rond stations. Ook op treinen van en naar de kust was het al verschillende keren druk.

“Overal moeten protocollen in het kader van corona worden gevolgd, maar voor de NMBS zijn regels zoals afstand houden niet van tel. Dat is onverantwoord”, zegt Decaluwé nog.

Woensdag staat nog een overleg met NMBS gepland. “Het overleg van de laatste kans is al een paar keer gepasseerd, dus we zijn genoodzaakt verdere stappen te nemen. Ik vind het erg dat het zo ver moet komen”, aldus Decaluwé.

“Geen makkelijk uitvoerbare regel”

In een reactie zegt minister Gilkinet de beslissing van het overlegcomité loyaal uit te werken en wijst hij ook op de door de NMBS geleverde inspanningen. “Als minister van Mobiliteit werk ik de beslissingen van het Overlegcomité op advies van het coronacommissariaat loyaal uit. De maatregel over de zitplaatsen in de trein gaat in vanaf 3 april. Dit is geen gemakkelijk uitvoerbare maatregel, dus het kost wat voorbereiding en overleg om die zo efficiënt mogelijk uit te werken. Daarover zijn we nu in overleg met NMBS en het kabinet Binnenlandse Zaken. Ik wil ervoor zorgen dat mensen zo goed mogelijk met de trein kunnen blijven reizen, in alle veiligheid en met respect voor het werk van de treinbegeleiders.”

De minister benadrukt ook dat de NMBS het voorbije jaar tijdens deze pandemie al heel veel inspanningen heeft geleverd om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten