Grondwettelijk Hof bevestigt verkiezingsuitslag Niger, Bazoum wordt nieuwe president

Mohamed Bazoum. ©  AFP

Bron: BELGA

Het Grondwettelijk Hof in Niger heeft zondag de overwinning van Mohamed Bazoum bij de presidentsverkiezingen bevestigd. In februari riep de kiescommissie Bazoum ook al uit tot overwinnaar met meer dan 55 procent van de stemmen, maar volgens zijn tegenstander was er corruptie in het spel.

Mohamed Bazoum volgt Mahamadou Issoufou op, die de wettelijke twee termijnen als president afrondde. Bazoum wordt gezien als de rechterhand van Issoufou.

Het Grondwettelijk Hof valideerde de definitieve resultaten van de tweede ronde van de verkiezing, waarbij Bazoum 55,66 procent van de stemmen kreeg en Mahamane Ousmane 44,34 procent, zegt voorzitter van het Hof Bouba Mahamane. Bazoum kreeg meer stemmen en wordt dan ook de nieuwe president van Niger vanaf 2 april, zei hij nog.

Bazoums tegenstander Mahamane Ousame verwierp het resultaat na de verkiezingen en riep zichzelf uit als winnaar met 50,3 procent van de stemmen. Kort nadat de kiescommissie eind februari het resultaat van de verkiezing bekendmaakte, vonden twee dagen lang hevige protesten plaats in verschillende steden in het land. Er vielen daarbij twee doden en verschillende gewonden en honderden mensen werden opgepakt.

Bazoum wordt het tiende staatshoofd van Niger, een Franse ex-kolonie die sinds 1960 onafhankelijk is. Vijf van de tien presidenten waren militairen die de macht grepen tijdens een reeks staatsgrepen tussen 1974 en 2010.

Aangeboden door onze partners