Marc Hirschi wil na ophefmakende transfer en met hulp van mental coach snel weer schitteren: “Geld verandert mij niet”

 

 ©  REUTERS

Marc Hirschi maakte in de Ronde van Catalonië eindelijk zijn debuut voor UAE Team Emirates. Het Zwitserse toptalent hoopt zich er klaar te stomen voor de aankomende klassiekers.

Vincent Van Genechten

De 22-jarige Hirschi kwam met zijn ex-ploeg Sunweb (nu Team DSM) overeen om niets te zeggen over de redenen van zijn plotse vertrek. “Ik kan er niet veel over zeggen”, antwoordde Hirschi eerder al eens op de vraag waarom hij op 5 januari plots en tot ieders verrassing van team wisselde. “We hebben een settlement agreement.”

Begrijp: een getekend akkoord verbiedt hem veel toelichting te geven. “Ik kan slechts zeggen dat ik de kans kreeg om naar UAE te gaan en dat ik gelukkig ben om hier te zijn. Ik focus mij nu op mijn nieuwe ploeg.”

Geld was geen drijfveer

In een gesprek met Blick kwam hij daar nog eens op terug, zij het zeer kort. “‘Sport is entertainment, het is dus niet zo gek dat er veel gepraat en geschreven wordt. Iedereen mag denken wat ze willen. Als ik een journalist was, zou ik waarschijnlijk ook schrijven over wat mensen willen lezen”, klinkt het.

En geld, dat speelde geen rol volgens de winnaar van de Waalse Pijl en een rit in de Tour. “Misschien zal ik in de toekomst minder hoeven na te denken of ik mij iets kan veroorloven of niet op vakantie. Maar geld verandert mij niet, ik ben nog steeds dezelfde Marc. Ik wilde een andere omgeving en was op zoek naar een sportieve uitdaging. UAE Emirates was vorig jaar enorm sterk, ook met jongeren. Dat sprak mij aan. Daarnaast staat het team erg ver op het gebied van wetenschap en voeding. Op lange termijn zal ik daar verder mee komen.”

 

 ©  AFP

Ketonen zijn bij Team DSM verboden, terwijl een ploeg als Jumbo-Visma ze wel (op legale wijze) gebruikt. Maar Hirschi zelf is geen fanaat, ook al werd beweerd van wel. “Ik heb nog nooit ketonen gebruikt. Ik denk niet dat het veel oplevert. Mijn carrière gaat momenteel over veel meer. Ik moet sterker worden. Ik ben pas 22 jaar en moet mezelf wat tijd gunnen. En als een renner succes heeft, dan wordt er meteen aan doping gedacht. Daarmee heb ik leren leven, net als het feit dat ik probeer te accepteren dat er altijd critici zullen zijn. Hetzelfde geldt voor iemand als Tadej Pogacar. Ik heb dan ook een mental coach onder de arm genomen, eentje van buiten het wielrennen, om hiermee om te gaan. Hij is intussen een vriend geworden.”

En het feit dat hij nu dopingzondaar Mauro Gianetti als ploegbaas heeft, deert hem niet. “Het is niet aan mij om commentaar te geven op zijn verleden”, zegt hij.

Heup

Hirschi begon zijn seizoen normaal gezien eind februari in de UAE Tour, met daarna de Strade Bianche, Parijs-Nice en Milaan-Sanremo. Maar dat liep niet zoals gepland door een heupprobleem en zijn wijsheidstanden.

“Ik trainde niet goed en ik liet twee wijsheidstanden trekken vlak voor een hoogtestage. Daarop hebben we beslist mijn seizoensstart uit te stellen. Ik hoop dat ik in de klassiekers in mijn beste vorm ben. Het is mijn droom om daar te zijn”, zegt de Zwitser. “Catalonië draait vooral om het terugkomen op mijn niveau. Het is pas mijn eerste wedstrijd, dus ik weet niet exact hoe ver ik nu sta. Ik bekijk mijn vorm van dag tot dag. Nadien ga ik werken voor Tadej in de Tour de France.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten