Muziekverkoop meer dan 7 procent gestegen in 2020

BTS uit Zuid-Korea was de best verkopende act. ©  REUTERS

Bron: BELGA

De verkoop van muziek is vorig jaar met 7,4 procent gestegen. De stijging is vooral te danken aan de streamingplatforms, meldt de internationale sectororganisatie dinsdag.

Dankzij Spotify, Deezer, Apple Music en co zijn de platenmaatschappijen een pak minder afhankelijk van de verkoop van ‘fysieke’ muziekdragers zoals cd’s en vinyl. Na jaren van dalende inkomsten door het illegaal kopiëren en downloaden van muziek, kent de sector dankzij de streamingplatformen al enkele jaren opnieuw meer inkomsten.

Volgens de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) klokte de muziekverkoop wereldwijd af op 21,6 miljard dollar (18,2 miljard euro). Het gaat om het zesde jaar op rij waarin de inkomsten stijgen.

De omzet uit vinylplaten ging 23,5 procent hoger (+6,1 procent in 2019), de cd-verkoop blijft dalen, met een 11 procent lagere omzet tot gevolg. Inkomsten uit streaming gingen 19,9 procent hoger op een jaar tijd en zijn al goed voor 62,1 procent van de omzet. Er is sprake van zowat 443 miljoen betalende abonnees. De totale inkomsten van de sector bevinden zich opnieuw op het niveau van net na de eeuwwisseling.

BTS uit Zuid-Korea was de best verkopende act, voor Taylor Swift, Drake, The Weeknd en Billie Eilish.

Billie Eilish ©  REUTERS

Drake ©  REUTERS

Taylor Swift ©  REUTERS

The Weeknd ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Lees ook