Verkiezingen in Israël: Netanyahu heeft steun van rivaal nodig voor meerderheid

 

 ©  EPA-EFE

Na Israëls vierde parlementsverkiezing in twee jaar is regeringsleider Benjamin Netanyahu voor een meerderheid afhankelijk van de steun van een ultrarechtse rivaal. Na het tellen van meer dan 80 procent van de stemmen bleef Netanyahu’s rechts-conservatieve Likud de sterkste factie met 31 zetels. De centristische Toekomstpartij van oppositieleider Jair Lapid eindigde op de tweede plaats met 18 zetels. Lapid wijst een coalitie met Netanyahu af.

jvhBron: BELGA

Het rechts-religieuze kamp rond Netanyahu behaalde 56 van de 120 mandaten. Het anti-Netanyahukamp behaalde 57 zetels. Met zeven zetels van de ultrarechtse Jamina-partij, die voor meer nederzettingen is, zou Netanyahu’s blok echter een meerderheid van 63 zetels hebben. Jamina-voorzitter Naftali Bennett is een politieke rivaal van Netanyahu, en hun relatie wordt als gespannen beschouwd.

Het beeld kan echter nog veranderen wanneer alle stemmen zijn geteld, wat niet voor vrijdag wordt verwacht. Bijgewerkte prognoses van drie tv-zenders toonden in de nacht van dinsdag op woensdag een patstelling tussen de twee kampen of zelfs een licht voordeel voor het kamp dat Netanyahu wil vervangen.

De regeringsvorming zal waarschijnlijk uiterst moeilijk worden voor het anti-Netanyahukamp - sommige potentiële coalitiepartners liggen inhoudelijk ver uit elkaar. Een vijfde verkiezing in de zomer kan dus niet worden uitgesloten.

In een toespraak gisteravond sprak Netanyahu zich uit tegen nieuwe verkiezingen en riep hij op tot de vorming van een stabiele regering. De 71-jarige zei dat hij niemand zou uitsluiten als potentiële coalitiepartner.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten