REACTIE POLITIEK. Van “Elke maatregel die je nu neemt, doet pijn” tot “Deze nieuwe lockdown is een drieledige mislukking”

Bron © BELGA

Foto: BELGA

De extra maatregelen die het Overlegcomité woensdag heeft genomen zijn “moeilijk maar noodzakelijk”. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon gezegd in het Vlaams Parlement.

“Er zijn geen gemakkelijke maatregelen meer. Elke maatregel die je nu neemt, doet pijn”, klonk het. Volgens Jambon zal de Vlaamse regering het bestaande economische beschermingsmechanisme voor bedrijven verlengen. Op het vlak van het open houden van de scholen, stond de Vlaamse regering volgens Jambon geïsoleerd.

Georges-Louis Bouchez (MR): “Nieuwe lockdown is drieledige mislukking”

De Franstalige liberalen zijn kritisch over de nieuwe maatregelen die het Overlegcomité woensdag aankondigde. Volgens hen gaat het duidelijk om een nieuwe “lockdown”, die volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez het gevolg is van een “drieledige mislukking”. “Deze nieuwe #lockdown is een drieledige mislukking. Het is triest dat de lasten vooral liggen op de Belgen die werken. We hebben objectieve gegevens nodig om met het virus te leren leven. En vooral de vaccinatie moet sneller”, zei Bouchez op Twitter.

De MR viseert zowel de strategie als de vaccinatie. Volgens de partij is er een gebrek aan wetenschappelijke studies en cijfers over de impact van de genomen of te nemen maatregelen. Ze pleit voor eenvoudige en duidelijke maatregelen met een “waarschijnlijke impact”. De MR betreurt ook dat het altijd dezelfde zijn die betalen, zonder vooruitzicht. De tot dusver genoemde deadline van 1 mei voor de doorstart van de horeca en andere sectoren werd niet meer genoemd, luidt het.

Denis Ducarme (MR): “Voor ons is er iets gebroken”

Voormalig minister van Zelfstandigen Denis Ducarme is woensdag zelfs nog scherper. “Deze lockdown, die die naam niet draagt, is een nieuwe belofte van tranen en bloed voor Belgen die moeten werken”, zei hij op Twitter.

In Le Vif voegde hij er aan toe dat zijn vertrouwen in het Overlegcomité - waar toch drie ministers van zijn partij (Wilmès, Jeholet, Clarinval) in zitten - “ondermijnd” is. “Het is erg moeilijk voor mij om deze beslissingen te ondersteunen”, voegde hij eraan toe. “Voor ons is er iets gebroken. We hebben het nog niet over een vertrouwensbreuk, maar we hebben echt het gevoel dat we niet zijn gehoord toen de drie liberale leden in het Overlegcomité hebben gesproken.”

Gilles Vanden Burre (Ecolo-Groen): “Beslissingen werden collectief genomen”

Bij de meerderheid kwam reactie op wat voor sommigen lijkt op een gebrek aan solidariteit. “De beslissingen van het Overlegcomité zijn moeilijk en zullen verder een impact hebben op veel sectoren die al lijden. Deze beslissingen werden echter collectief genomen en ze a posteriori neerschieten als je hebt deelgenomen is niet verantwoord”, zei de Kamerfractieleider van Ecolo-Groen, Gilles Vanden Burre.

Hervé Rigot (PS): “Ik zeg stop”

Kamerlid Hervé Rigot (PS) had het in een debat in de Commissie Binnenlandse Zaken over tweets die de steun van de bevolking ondermijnen. “Ik zeg stop”, voegde hij eraan toe.

Chris Janssens (Vlaams Belang): “Zwaktebod”

Zo goed als alle partijen in het Vlaamse halfrond scharen zich achter de nieuwe maatregelen van het Overlegcomité. Alleen oppositiepartijen Vlaams Belang en PVDA hebben kritiek. Zo noemt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens de nieuwe lockdown een “zwaktebod” en spreekt hij van een “boulevard aan gebroken beloftes”.

Jos D’Haese (PVDA): “Dit is geen paaspauze”

Net als PVDA-fractieleider Jos D’Haese vindt Janssens dat de regeringen, ook de Vlaamse, op verschillende vlakken falen, gaande van het testbeleid tot de contactopsporing en de vaccinatiecampagne. Volgens D’Haese is de nieuwe lockdown daarom een politieke verantwoordelijkheid van de regeringen. D’Haese heeft ook een probleem met het woord ‘paaspauze’. “Dit is geen paaspauze, dit is een lockdown. Als het stapt als een lockdown, als het kwaakt als een lockdown, dan is het ook een lockdown”.

Ben Weyts (N-VA): “Kinderen treffen om winkels open te houden, onbegrijpelijk”

“Kinderen treffen om winkels open te houden, ik begrijp dat niet.” Dat zegt Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) in reactie op de beslissing van het Overlegcomité. “De Ikea open en de school dicht. Dat is niet mijn visie op de samenleving.”

Het Overlegcomité besloot woensdag om de scholen vanaf maandag te sluiten en zo de paasvakantie met een week te verlengen. Alleen de kleuterscholen blijven open. “We hebben de afgelopen weken met het volledige onderwijsveld zij aan zij gezweet en gezwoegd om onze scholen veilig open te houden”, reageert Weyts. “Wij zijn blijven vasthouden aan de overtuiging dat we als samenleving prioriteit moeten geven aan ons onderwijs, aan onze kinderen en jongeren. Niet alleen in woord, maar ook in daad. En, neen, onze kinderen en scholen zijn niet de motor van dit virus.”

Volgens Weyts was de Vlaamse regering de enige die wou blijven ijveren voor het open houden van de scholen. “Deze beslissing dreigt het onderwijsveld te verdelen”, zegt hij. “Dit is een ontgoocheling na al het werk van de voorbije maanden. Maar het zal ons niet tegenhouden om te blijven vechten voor ons onderwijs, voor onze kinderen. Iemand moet het doen.”

Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang): “Ronduit schandalig”

Minister Weyts werd woensdagmiddag in het Vlaams Parlement meteen bevraagd over de onderwijsbeslissingen. De meeste partijen toonden begrip voor de beslissing en hopen dat de scholen na de paasvakantie opnieuw kunnen openen. Oppositiepartij Vlaams Belang gaf minister Weyts en de Vlaamse regering wél een veeg uit de pan. Zo noemde parlementslid Roosmarijn Beckers de nieuwe schoolsluiting een “ronduit schandalige” beslissing en sprak ze van “gebroken beloftes”.

Willem-Frederik Schiltz (Open VLD): “Ik val van mijn stoel”

Maar ook Open VLD-fractieleider Willem-Frederik Schiltz was opvallend scherp voor minister Weyts. Volgens hem is er niemand die de scholen graag sluit, maar was de maatregel nu eenmaal noodzakelijk. “Als u zegt kinderen treffen om winkels open te houden, dan val ik van mijn stoel. Dat is onbetamelijk, want ook winkels worden getroffen. De leerkrachten één week ademruimte geven noem ik met moeite de kinderen hard treffen”, aldus Schiltz.

Frank Vandenbroucke (Vooruit): “Als je kinderen samenbrengt, gebeuren er veel besmettingen”

Volgens federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) hebben de verschillende regeringen, ook de Vlaamse, woensdag een akkoord gevonden over de sluiting van de scholen, “in een geest van consensus die je nodig hebt om tot actie over te gaan”. “Er zijn ook argumenten voor: als je kinderen samenbrengt, gebeuren er veel besmettingen, te veel om goed te zijn. En zij besmetten dan ook de ouders”, zei hij in een interview. “Men heeft uiteindelijk begrip gehad voor het feit dat dat toch meer en meer riskant werd. Als we erin willen slagen om de scholen na Pasen open te houden, dan moesten we nu deze heel vervelende en pijnlijke maatregelen nemen. Daar was iedereen van overtuigd.”

MEER OVER HET CORONAVIRUS