Kobe Ilsen zoekt de stilte op… met Stefaan Degand

Kobe Ilsen nodigt Stefaan Degand uit om een stiltegebied te verkennen. ©  VRT

Over stilte valt niet veel te weten, zou je denken. Dat is het ‘m net met stiltes: ze zijn meestal vrij...juist, ja. Maar donderdagavond gaat Kobe Ilsen in #weetikveel bij verschillende mensen te rade over de effecten die stiltes op mensen kunnen hebben. Zo trekt hij met Stefaan Degand, een van de luidste acteurs van ons land, naar het stilste gebied van Vlaanderen.

Wout Desmytere

Kobe Ilsen start zijn verkenningstocht naar de stilte in Waarbeke, een dorp bij Geraardsbergen. Het ligt in het hart van het eerste officieel erkende stiltegebied in Vlaanderen. Hij heeft de luidste acteur van Vlaanderen bij zich, zegt hij tegen de cameraploeg. “Jo De Meyere, aangenaam”, stelt Stefaan Degand zich voor.

Het duo zal zich op hun wandeling laten begeleiden door Dirk, gids van het stiltegebied. Waarop Degand het toch niet kan laten om eventjes loeihard “Hey, Dirk!” te brullen. Maar de acteur houdt wel van de stilte, bekent hij. Hij woont in Antwerpen, omringd door geluid. Toch heeft hij daar een plekje gevonden waar hij tot rust kan komen. “Mijn toilet. Ik ben niet aan het zeveren, ik zit vaak heel lang op mijn toilet. Omdat het daar zo stil is.”

Al is stilte vaak relatief, zo blijkt. Ook in Waarbeke zijn kabbelende beekjes en tjilpende vogels nog te horen. “Het gebied is eerder een gaaf geluidslandschap waar natuurlijke geluiden overheersen”, vertelt Dirk. Het stromen van een rivier is soms genoeg om een gevoel van rust en ontspanning teweeg te brengen. Als er ten minste geen acteur naast staat die “Zit er hier paling in?” roept.

Dode kamer

Echte stilte ervaart Ilsen echter ook, wanneer hij in een dode kamer gaat zitten. Een ruimte die zo goed geïsoleerd is dat je werkelijk niks hoort. Lichten branden er ook niet. Niet iedereen is fan van de stilte. Jari, bijvoorbeeld. Zij is 23 en leeft met plotsdoofheid. Haar gehoor gaat sterk achteruit, zonder dat er al een concrete oorzaak is aangeduid. Ze heeft echter ook last van tinnitus, waardoor ze wel constant geplaagd wordt door een hoog geluid in haar oren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook