Onbegeleide kinderen kunnen terecht op twee Amerikaanse bases, Biden zal eerste persconferentie geven

Archiefbeeld. 

Archiefbeeld. ©  BELGAIMAGE

Bron: BELGA

Op twee legerbases in de Amerikaanse staat Texas zullen onbegeleide buitenlandse kinderen tijdelijk onderdak krijgen. Het Pentagon heeft daarvoor een verzoek van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken goedgekeurd, meldt de zender CNN, nu aan de zuidelijke grens van de Verenigde Staten onbegeleide kinderen blijven toestromen. Biden geeft donderdag zijn eerste persconferentie, mogelijk over deze “uitdaging”.

Op de basis San Antonio-Lackland zullen de kinderen verblijven in een leegstaande slaapzaal. Op Fort Bliss zal tijdelijk onderdak worden opgericht op een stuk braakliggend terrein, zei Pentagon-woordvoerder John Kirby.

Het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken zal onmiddellijk toegang krijgen tot de locaties en verantwoordelijk blijven voor het welzijn van en steun aan de kinderen, aldus Kirby. De twee legerbases zullen de kinderen opvangen zodra de voorbereidingen afgerond zijn, zei Kirby. De regeling zal volgens hem geen negatieve impact hebben op de militaire activiteiten.

Biden vindt omstandigheden zelf onaanvaardbaar

De Amerikaanse wet vereist dat kinderen die aan de grens worden opgepakt, binnen de 72 uur worden overgedragen aan het ministerie. Door beperkingen door de coronapandemie en de snelle toestroom, zoeken de autoriteiten gepaste opvangplaatsen voor de onbegeleide minderjarigen.

De douanediensten sloten tussen 28 februari en 20 maart meer dan 11.000 onbegeleide kinderen op, zo blijkt uit voorlopige regeringsdata die CNN kon inzien. Volgens cijfers van zondag, zitten nog steeds 822 kinderen in faciliteiten van de douane, die lijken op gevangenissen. Gemiddeld brengt een kind er ongeveer 130 uur door, meer dan de wettelijke limiet van 72 uur.

Jen Psaki, woordvoerster van het Witte Huis, zei eerder al dat president Joe Biden de omstandigheden niet als aanvaardbaar beschouwt. De regering werkt aan oplossingen, zei ze.

LEES OOK. Na twee maanden moet Biden zich al beroepen op trucs van Trump: de muur is weg, de migratiemiserie niet (+)

Eerste formele persconferentie

Biden geeft donderdag zijn eerste formele persconferentie als president van de Verenigde Staten. Volgens het Witte Huis zullen ongeveer 30 reporters toegang krijgen. Mogelijke thema’s zijn de coronapandemie en de steeds grotere toestroom van migranten aan de zuidelijke grens met Mexico.

De afgelopen weken is de druk op de regering-Biden sterk toegenomen in de migratiekwestie. Biden legde het dossier in handen van vicepresident Kamala Harris. De nieuwe Amerikaanse regering spreekt tot op heden niet van een crisis aan de zuidgrens, maar veeleer van een uitdaging.

Biden beantwoordde sinds het begin van zijn ambtstermijn op 20 januari wel meermaals vragen van individuele journalisten, in de marge van evenementen, maar gaf nog geen echte persconferentie waarbij journalisten hem uitvoerig vragen kunnen stellen. Wel herstelde hij de traditie van dagelijkse persbriefings in het Witte Huis, waarbij zijn woordvoerster Jen Psaki de vragen van de pers beantwoordt.

De persconferentie vindt plaats om 13.15 uur lokale tijd (18.15 uur Belgische tijd).

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten