Na H&M nu ook Nike en Adidas in Chinese mediastorm

 ©  EPA-EFE

Na de Zweedse modereus H&M zijn ook de Amerikaanse producent van sportartikelen Nike, het Duitse sportartikelenmerk Adidas en de Japanse winkelketen Uniqlo in een Chinese mediastorm beland. De bedrijven liggen er onder vuur nadat ze zich bezorgd hadden getoond over het gebruik van katoen uit de Chinese provincie Xinjiang, waar veel Oeigoeren in ‘heropvoedingskampen’ leven.

jvh, mtmBron: BELGA

Veel Chinezen roepen op sociale media op tot een boycot van deze merken. Lokale beroemdheden knippen hun banden door met de bedrijven. De producten van H&M werden al van webshops gehaald, al blijven de fysieke winkels er wel open.

H&M besliste vorig jaar om niet langer katoen uit de provincie Xinjiang te gebruiken. Die Chinese provincie wordt hoofdzakelijk bevolkt door Oeigoeren, een moslimminderheid die volgens mensenrechtenactivisten onderdrukt en uitgebuit wordt door Peking. Volgens Amerikaanse en Australische onderzoeksrapporten zouden minstens één miljoen Oeigoeren in heropvoedingskampen leven waar ze dwangarbeid verrichten, onder meer op de katoenvelden.

Ook Nike toonde zich al bezorgd over het gebruik van katoen uit de Chinese provincie. In Xinjiang wordt een vijfde van alle katoen ter wereld geproduceerd. Mogelijk komen de volgende dagen nog meer Westerse merken onder vuur in China. Op sociale media circuleren de namen van Calvin Klein, Zara, Gap, New Balance en Fila.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt